Vliegveld Soesterberg

Vliegveld Soesterberg was de enige Nederlands-Amerikaanse vliegbasis met Nederlandse en Amerikaanse squadrons, en, dat is bijzonder, het stond onder Nederlandse leiding. Het is een van de belangrijkste en complete militaire Koude Oorlog plekken in ons land.

Vliegveld Soesterberg is een 100 jaar oud militair landschap en onderdeel van de beginjaren van de Nederlandse burgerluchtvaartgeschiedenis en later de Koninklijke Luchtmacht. Er is een paviljoen Showroom Belvedère (reconstructie) uit 1913, het oudste luchtvaartgebouw van Nederland, en een stenen Hangar 8 uit 1928.

Aan het begin van de Koude Oorlog vestigde de Nederlandse luchtmacht zich er en vanaf 1954 kwam er in NAVO-verband een Amerikaans squadron bij. Het werd de thuisbasis van het Amerikaanse 32nd Tactical Fighter Squadron (TFS), de zogenaamde Wolfhounds. Soesterberg kreeg een Quick Alert functie. In de Zulu-hangar stonden twee 24/7 parate F-15 Eagles voor luchtverdedigingsmissies of onderschepping van vijandelijke vliegtuigen boven de Noordzee of Duitsland. Soesterberg werd voor een deel ‘een Amerikaans dorp’ wat onder meer resulteerde in de eerste McDonalds Drive-in van Nederland. In de jaren ‘80 waren ook hier diverse wat kleinere vredesdemonstraties.

De vliegbasis werd gesloten in 2008 en in 2014 heropend als Park Vliegbasis Soesterberg. Op het terrein ligt het Nationaal Militair Museum, waar je diverse hangars, munitiebunkers, brandstofheuvels, shelters, commandobunker et cetera kan bekijken. Je mag zelfs over de startbaan lopen en fietsen.

Woonde jij in Soesterberg en hoorde je de F15’s overvliegen? Was je betrokken bij de vliegbasis tijdens de Koude Oorlog? Heb je de Amerikaanse piloten ontmoet? Deel het met ons, jouw verhaal doet ertoe!

Wachthuisje Soesterberg- foto Raphael Smid

Munitie bunkers Vliegbasis Soesterberg- Raphael Smid

Basechapel Foto Ben de Vries

Verhalen

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes