De Stingerbol in Ede

De Stingerbol in Ede was voorheen het enige simulatie oefencentrum van Nederland voor de luchtdoelartillerie. Het is een van hoogtepunten uit de Edese militaire historie.

Het markante gebouw, de Stingerdôme zoals het gebouw officieel werd genoemd, is gebouwd aan het einde van de Koude Oorlog in 1984. Dit vreemde afwijkende gebouw met zijn bolvormige uiterlijk, twintig meter hoog, wordt vaak aangezien voor een radarkoepel. In feite was deze grijze bol niets meer of minder dan de buitenkant van een gigantisch 360 graden projectiescherm. In dit bolvormige gebouw was een leslokaal om de militairen te leren schieten in een zo realistisch mogelijke gesimuleerde virtuele omgeving. Je kan het zien als een voorloper van een First-person shooter computergame.

De naam Stinger staat voor het specifieke wapen waarmee men de oefening deed, een draagbare infraroodgeleide luchtdoelraket. De Stingerbol ligt op het terrein van de voormalige Prins Mauritskazerne en maakte deel uit van de zogenaamde “Hawk-site”, die ook bestond uit andere installaties voor luchtverdediging. Na het einde van de Koude Oorlog is het belang van de Stingerbol afgenomen en is het object buiten gebruik gesteld (2008). Sindsdien heeft het verschillende functies gehad, waaronder opslagruimte en een atelier voor kunstenaars. Een lokale stichting ijvert voor behoud van dit gebouw en organiseert activiteiten en open dagen.

Heb jij oefeningen gedaan in de Stingerbol? Ben je op missie geweest met een Stinger team? Laat het ons weten. Jouw verhaal doet ertoe!

Met dank aan: de stichting stingerbol.

 

Stingerbol- Ben de Vries

Binnenkant van de Stingerbol- Ben de Vries

Nederlandse soldaat met Stinger- NIMH

Verhalen

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes