Noodzetels van de Ministeries

In afwijking van veel andere NAVO-landen besloot de Nederlandse regering om, in geval van een naderende nucleaire oorlog, het bestuur niet vanuit één centrale locatie te continueren, maar om dit per ministerie te verdelen over verschillende locaties in Den Haag.

De aanleg van deze noodzetels werd zoveel mogelijk gecombineerd met andere bouwwerkzaamheden om geheimhouding te vergemakkelijken en om de kosten te beperken. In geval van oorlog waren dit de locaties van waaruit de ministers met hun staf zouden blijven werken. Ze geven een spannend beeld van de voorbereidingen die de Nederlandse nationale overheid had getroffen om in het geval van een nucleaire oorlog of andere ramp het binnenlands bestuur te kunnen continueren en om voor andere NAVO-landen aanspreekbaar te blijven. De noodzetels zijn bunkers die voor soms wel 100-150 personen voor twee weken werk-, eet- en slaapfaciliteiten moesten kunnen bieden. De belangrijkste ruimten, de commandozaal en de telefooncentrale, liggen in het midden. De inventaris is bij sommige noodzetels nog bijzonder compleet. De toegang tot deze zetels is vaak geheim, weinig opvallend of bijzonder.

Ben je ooit in zo’n noodzetel geweest? Weet jij wie er wel en wie er niet in mochten? Deel het met ons. Jouw verhaal doet ertoe!

Binnen Noodzetel Nachtwacht

Sluis van de noodzetel ministerie Binnenlandse Zaken. Foto Kees van Leeuwen

Noodzetel Nachtwacht- Raphael Smid

Verhalen

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes