NAVO hoofdkwartier Cannerberg

In een heuvel vlakbij Maastricht op de grens met België staat de Cannerberg. Tot 1992 bevond zich in die berg een geheim NAVO-hoofdkwartier.

Het voormalige NAVO-hoofdkwartier van de 2ARAF en de ATOC in de Cannerberg was gevestigd in een al bestaand mergelgangencomplex dat in de jaren ‘50 en ’60 van de vorige eeuw werd aangepast en ingericht als commandocentrum voor de NAVO in geval van een nucleaire oorlog. Het hoofdkwartier was operationeel van 1958 tot 1992 en had een oppervlakte van ongeveer 25.000 vierkante meter. De gangen waren uitgehouwen voor de mergelwinning in Limburg. Het complex had een eigen water- en energievoorziening en was volledig zelfvoorzienend. Het was ontworpen om te dienen als commandocentrum voor de NAVO in geval van een nucleaire aanval en was bestand tegen een directe kernexplosie in de nabije omgeving.

Na de val van de Berlijnse Muur en het einde van de Koude Oorlog werd het NAVO-hoofdkwartier in de Cannerberg overbodig en in 1992 werd het gesloten. Opvallend is dat het hoofdkwartier tot dat moment geheim was gehouden en zelfs lokale bestuurders wisten vaak niet van het bestaan. Het complex werd door de NAVO overgedragen aan de Nederlandse staat, waarbij helaas veel historische inventaris is verdwenen. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor evenementen, zoals tentoonstellingen en rondleidingen in deze “ondergrondse wereld”.

Was jij tijdens de Koude Oorlog wel eens in dit geheime NAVO-hoofdkwartier? Speelde je als kind bij de Cannerberg en zag je dingen? Was je betrokken bij de NAVO in de jaren ‘50 of ‘60? Deel het met ons. Jouw verhaal doet ertoe!

NAVO-hoofdkwartier Cannerberg Foto RCE, Menno Kosian

Toegangshek van de Cannerberg- foto Raphael Smid

Cannerberg- foto Ben de Vries

Verhalen

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes