Het Korps Luchtwachtdienst bouwde tussen 1951 en 1955 een netwerk van 276 hoge uitkijkposten verspreid over het hele land.
De ene helft op bestaande gebouwen, de andere helft op speciaal gebouwde torens volgens een modulair prefab betonnen raatbouwontwerp van architect Marten Zwaagstra. Luchtwachttorens behoren tot de meest bijzondere restanten uit de Koude Oorlog. Het Korps Luchtwachtdienst werd opgericht in 1950 en was onderdeel van het Commando Luchtverdediging van de Koninklijke Luchtmacht. In 1968 werd het opgeheven. Vrijwilligers keken vanuit de toren over het hele land uit naar laagvliegende vijandelijke indringers. De bovenzijde van de luchtwachtposten bestond uit een open platform. Daar speurden twee vrijwillige luchtwachters het luchtruim af met een kijker en op het gehoor. Hun taak was het signaleren van en waarschuwen voor laagvliegende vliegtuigen. Richting en afstand bepaalden ze met het luchtwachtinstrument. Ze werden opgeleid om vliegtuigen (zowel de eigen als de vijandelijke) te herkennen aan silhouet en motorgeluid.
De luchtwachters meldden de gespotte vliegtuigen per telefoon aan het bijbehorende luchtwachtcentrum zoals dat van Breda en Leeuwarden. Die stonden in verbinding met het landelijke militaire hoofdkwartier van de luchtverdediging, het Sector Operations Centre in Driebergen. Daar besliste de gevechtsleiding over inzetten van gevechtsvliegtuigen en luchtdoelartillerie. De Bescherming Bevolking werd geĆÆnformeerd over naderend gevaar per gebied/sector. Hierop kon de B.B. het luchtalarm per gebied/sector doen afgaan, waarop de bevolking kon gaan schuilen. Maar zover kwam het gelukkig allemaal niet, het bleef bij oefenen.
Heeft jouw opa als vrijwilliger op de toren op uitkijk gestaan? Of heb je een andere Koude Oorlog ervaring met de Luchtwachtdienst? Deel het met ons. Jouw verhaal doet er toe.
Met dank aan www.luchtwachttorens.nl en Sandra van Lochem.