Luchtwachtcentrum Breda en Leeuwarden

Het Korps Luchtwachtdienst bouwde tussen 1951 en 1955 een netwerk van uitkijkposten en zes luchtwachtcentra verspreid over het hele land. Je kan ze nu nog zien in Breda en Leeuwarden.

De luchtwachters, die op het netwerk van 276 uitkijktorens door het hele land stonden, meldden de gespotte vliegtuigen per telefoon aan het luchtwachtcentrum zoals die van Breda en Leeuwarden. Die stonden in verbinding met het landelijke militaire hoofdkwartier van de luchtverdediging, het Sector Operations Centre in Driebergen. Daar zou de gevechtsleiding over inzetten van gevechtsvliegtuigen en luchtdoelartillerie beslissen. De Bescherming Bevolking werd geïnformeerd over naderend gevaar per gebied/sector. Hierop kon de B.B. het luchtalarm per gebied/sector doen afgaan, waarop de bevolking kon gaan schuilen. Maar zover kwam het gelukkig allemaal niet, het bleef bij oefenen.

De nu nog gave centra in Breda en Leeuwarden zijn voorbeelden van de wederopbouw architectuur en zijn grotendeels identiek met hun deuromlijsting, betonnen dakgoot en stalen kozijnen.

Ben je betrokken geweest bij de luchtwachtdienst? Als vrijwilliger of als dienstplichtige? Laat het ons weten. Jouw verhaal doet ertoe!

Luchtwachtcentrum Breda Foto Sandra van Lochem www.luchtwachttorens.nl

Hoog bezoek in 1958 Luchtwachtcentrum Breda foto NIMH

Luchtwachtcentrum Leeuwarden achterzijde. foto Sandra van Lochem

Verhalen

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes