Bunker Parkeergarage Oss

Aan het einde van de jaren ‘60 van de vorige eeuw werd de dreiging voor een atoomoorlog zo groot dat de overheid nieuwe regels instelde.

Mensen moesten vanaf dat moment voornamelijk thuis schuilen en als dat niet kon, konden ze terecht in een van de openbare schuilplaatsen die nog gebouwd zouden moeten worden. In heel Nederland zijn schuilkelders gebouwd. Wat opvalt is dat in tegenstelling tot de landen om ons heen, zoals Denemarken en Duitsland, er in Nederland relatief weinig schuilplekken zijn voor de bevolking.
Toen in het centrum van Oss begin jaren ‘80 een nieuw winkelcentrum werd gebouwd, moest er ook extra parkeerruimte komen. De gemeente Oss besloot een aanvraag te doen voor geld uit het schuilkelderbudget om deze parkeergarage aan te leggen! Dit werd goedgekeurd en een schuilkelder voor 3.600 personen werd gebouwd naast de parkeergarage. De ingang is dus verscholen en zeer onopvallend naast een supermarkt. De schuilplek is nog steeds zeer compleet met nog intacte toiletvoorziening, apparatuur zoals generatoren en luchtvoorziening en zit-lig combinaties voor langdurig verblijf. Een actieve groep burgers uit Oss zet zich in voor behoud en beheer van deze kenmerkende schuilplaats.

Wat was jouw ervaring in Oss met de Koude Oorlog? Heb je wel eens deelgenomen aan een schuilplaats-oefening in Oss of elders? Deel het met ons. Jouw verhaal doet ertoe!

Was tafels-beeld Arno van Orsouw

Generator-beeld Arno van Orsouw

Ingang schuilkelder - beeld Raphael Smid

Verhalen

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes