Lunch bij de Brasserie

Lunch bij de Brasserie

Fort Altena is een hele bijzondere plek, namelijk een cultureel historisch erfgoed. In deze prachtige omgeving ervaar je gastvrijheid en proef je de beste lokale producten.
Even lekker onthaasten? Kom dan genieten van al het lekkers dat de brasserie te bieden heeft. Van een kop koffie met vers appelgebak tot één van hun gerenommeerde lunches, of een borrel met bittergarnituur, bij deze brasserie ben je aan het juiste adres!
Ze zijn elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 10.30 tot 17.00 uur.
Fort Altena ligt pal aan de A27 en is daarom zowel vanuit de Randstad als vanuit het Zuiden uitstekend te bereiken. Dat geldt voor de auto, maar zeker ook voor het openbaar vervoer, want snelbus 400 en 401 stoppen vrijwel voor de deur.
LocatieFort AltenaTol 8a4251 PX Werkendam

Escape spel

Escape spel

Welkom bij Fort AltenaEscape spelVerbinding, samenwerking, fun en energie is waar het om draait. Met je team zoveel mogelijk punten scoren aan de hand van het uitwerken van de uitdagende opdrachten: alleen met een ‘all-for-one’-mentaliteit gaat een team het redden. Hoe groter het aantal teams, hoe groter de competitie!Alle opdrachten in deze game bestaan uit meerdere onderdelen, waardoor iedere deelnemer een belangrijke rol heeft in het succes van het team. Samenwerking is key om zoveel mogelijk opdrachten op te lossen, om als winnaar uit de bus te komen. Het start met een kist per groep. In deze kist zitten verschillende denk spellen. Via een tablet kunnen de antwoorden ingevuld wordt en indien nodig een hint gevraagd worden. Onze begeleiders lopen rond en geven ondersteuning waar nodig.

Atoomschuilkelder Oss

Atoomschuilkelder Oss

Toen in 1982 het appartementencomplex tussen de Molenstraat en het Jurgensplein werd gebouwd, werd de parkeerkelder zo geconstrueerd dat deze ook dienst kon doen als schuilgelegenheid. In de Osse volksmond ‘de atoomschuilkelder’. Ook kon hij voor vredesrampen worden gebruikt. In die tijd waren de protestmarsen tegen kernbewapening en acties in Dodewaard bijna aan de orde van de dag. Hetzelfde tumult ontstond in Oss in 1981 toen besloten werd de aangepaste kelder te laten bouwen. 
De politieke partijen SP, D-66 en de PvdA, toen oppositiepartijen in de raad, vonden het een knieval voor de atoomlobby. Ondanks alle protesten kwam de schuilkelder er toch. De schuilkelder biedt aan 3800 personen plaats. 
Ofschoon het nooit is uitgeprobeerd, wordt dit aantal in twijfel getrokken. Oss telde toen 40.000 inwoners. Volgens Jan Marijnissen van de SP was de deur niet om mensen te beschermen maar 36.000 Ossenaren buiten te houden. Toen bij de opening in 1986 aan burgemeester Van Veldhuizen werd gevraagd wie er in zou mogen was het antwoord: “Die het eerst komt, het eerst maalt!”. De brandweer zet de deur open, maar het is nooit besloten wie hem dicht zou doen. Ook over de bevoorrading was de burgemeester duidelijk: “De supermarkt (de toenmalige Edah) ligt erboven, dus dat moet geen probleem zijn”. Het uiteindelijke doel was om met de overheidssubsidie de bouw van de parkeergarage te bekostigen. 
Dit is ondertussen al weer lang geleden en de tijden zijn ook veranderd. Zeker in 1989, door de val van de muur, de koude oorlog was niet meer zo koud. Wij waren niet meer bang voor ‘de Russen’. Nu met de oorlog in de Oekraïne hebben we weer een andere kijk op ‘de Russen’. Vooral onze kijk op de vierde president van de Russische Federatie, Vladimir Poetin.
In 1991 werd diverse apparatuur en, de lig- zit combinaties, in de mottenballen gezet. Als het nodig mocht zijn, kon de kelder in een korte tijd weer bruikbaar worden gemaakt. De hele inventaris; de wasruimte om de radioactiviteit af te spoelen; de toilet- en doucheruimte; de lig- zit combinaties; de technische installatie; alles is nog aanwezig. 
In 2000 hebben Gerrit Eijsvogels en Jan Ulijn het idee geopperd om de schuilkelder voor publiek open te stellen. Dat is uiteindelijk in 2006 gelukt. Bij het Maaslandgilde kunnen sindsdien bezichtigingen van de kelder worden aangevraagd. Nu met de oorlog in de Oekraïne, en de dreiging van Poetin met kernwapens, zijn er meer mensen dan ooit tijdens een bezichtiging. 
Dank zij de inspanningen van Maaslandgilde stadsgids Arno van Orsouw heeft de kelder in 2020 de status van gemeentemonument gekregen. Het adres van de schuilgelegenheid is: Heschepad 47, 5341 GS, Oss. De schuilgelegenheid is gelegen aan de parkeerplaats ‘Jurgensplein’.
Stichting Cultureel Erfgoed Koude OorlogStichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.
In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.
OpeningstijdenZaterdag 20 april 2024: 13:00 tot 16:00Zondag 21 april 2024: gesloten
KostenEntree is gratis
LocatieAtoomschuilkelder OssHeschepad 475341 GS Oss
Parkeergelegenheid:  Jurgensplein Oss tegenover de schuilkelder
 

Rondleiding Fort Altena

Rondleiding Fort Altena

Fort Altena toenFort Altena is tussen 1847 en 1850 ten zuiden van Sleeuwijk gebouwd. Het ligt langs de oude Route Impériale; de Napoleontische straatweg van Parijs naar Amsterdam. Fort Altena maakt onderdeel uit van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies en diende als afsluiting van de toegang Breda-Gorinchem en de Uppelsche Dijk. Later werd het fort volledig verbouwd en vergroot tot een langgerekt fort. De oude toren werd  aan de zuidzijde extra beschermd met aan weerszijden bomvrije kazernes.
RondleidingDe rondleiding start om 14.00 uur en is perfect te combineren met een lunch in de brasserie. Wil je graag deelnemen aan een van de rondleidingen? Meld je vooraf aan via info@fortaltena.nl of bel naar Fort Altena (tel. 0183-301329).
KostenVolwassenen: 4 euroKinderen: 2 euroContant betalen bij de gids
NatuurpuntFort Altena is tevens een erkende Brabantse Natuurpoort en is hiermee hét startpunt om de natuur te ontdekken, te ontspannen of lekker actief buiten te zijn. Bij de Brabantse Natuurpoort tref je een 4 meter hoge sleutel als herkenningspunt. Er staat een paneel met informatie over de routes, natuur- en cultuurhistorie in de omgeving.

Rondleiding Fort Altena

Rondleiding Fort Altena

Fort Altena toenFort Altena is tussen 1847 en 1850 ten zuiden van Sleeuwijk gebouwd. Het ligt langs de oude Route Impériale; de Napoleontische straatweg van Parijs naar Amsterdam. Fort Altena maakt onderdeel uit van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies en diende als afsluiting van de toegang Breda-Gorinchem en de Uppelsche Dijk. Later werd het fort volledig verbouwd en vergroot tot een langgerekt fort. De oude toren werd  aan de zuidzijde extra beschermd met aan weerszijden bomvrije kazernes.
 
Rondleiding
De rondleiding start om 14.00 uur en is perfect te combineren met een lunch in de brasserie. Wil je graag deelnemen aan een van de rondleidingen? Meld je vooraf aan via info@fortaltena.nl of bel naar Fort Altena (tel. 0183-301329).
 
Kosten
Volwassenen: 4 euro
Kinderen: 2 euro
Contant betalen bij de gids
 
Natuurpunt
Fort Altena is tevens een erkende Brabantse Natuurpoort en is hiermee hét startpunt om de natuur te ontdekken, te ontspannen of lekker actief buiten te zijn. Bij de Brabantse Natuurpoort tref je een 4 meter hoge sleutel als herkenningspunt. Er staat een paneel met informatie over de routes, natuur- en cultuurhistorie in de omgeving.