Museum Fort Pannerden

Museum Fort Pannerden

Spannend, verrassend en schitterend gerestaureerd. Dat is Fort Pannerden. Het fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft de status van Unesco Werelderfgoed. Het fort ligt verborgen onder de aarde en is vijf verdiepingen hoog.Hieronder staan alle activiteiten die je kan doen na entree: EXPEDITIE PANNERDENOntdek het geheim van soldaat Willem DerksenGeschikt voor: 6 tot 12 jaar, met volwassenenLUISTERFORTVerrassende verhalen van de bewoners van het fortGeschikt voor: Verhalenliefhebbers van alle leeftijdenFORTVERHALENEen belevingstocht die historisch inzicht verschaftIedereen met historische belangstellingSOLDATENMUSEUMMaak kennis met de soldaten van het fortGeschikt voor: Alle leeftijdenKANON IN ACTIEHoe schiet je met het grootste kanon van het fort?Geschikt voor: Alle leeftijdenBELEVINGSROUTENatuurtocht rondom het fortGeschikt voor: Natuurliefhebbers van alle leeftijdenFILM IN HET FORTBekijk de film over de roerige geschiedenisGeschikt voor: Alle leeftijdenBEZOEKERSCENTRUMBoeiende informatie samengebracht op één plekGeschikt voor: alle geïnteresseerdenUITZICHTPUNTGeniet van het unieke uitzichtMet één ticket kun je kiezen uit deelname aan alle activiteiten of een combinatie daarvan.Voor de escape room Elements en de Struintocht betaal je een toeslag.Maak je eigen programmacombinatie bij de ticketbalie.Prijzen
Uitkijkpunt + consumptie € 6,00
Tot en met 3 jaar: gratis
4 t/m 11 jaar: € 9,5012 jaar en ouder: € 14,50Toeslag Elements: € 8,50 p.p. op de toegangsprijsDe Museumkaart is geldig (alleen de Museumkaart van de Museumvereniging!).

Expeditie, ontdek het geheim van Willem?

Expeditie, ontdek het geheim van Willem?

Op een rommelzolder in Doornenburg is een uniform uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. In een van de zakken zat een bijna vergane kaart, maar ook een zakboekje van soldaat Willem Derksen. Willem was in Fort Pannerden gelegerd en heeft tijdens zijn verblijf iets verstopt.
 
Een geheim? Een schat? Voor het geval hem iets zou overkomen heeft Willem in zijn zakboekje aanwijzingen verborgen. Welke speurneus trotseert de elementen en ontdekt het geheim van Willem?
 
VOOR WIE
Gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar (kleine kinderen kunnen wel mee)
AANTAL DEELNEMERS
Minimaal 2
DUUR
Ca. 45 minuten
TIP
Draag warme kleding
EXTRA
Ook beschikbaar als kinderfeestje
 
Richtlijnen voor een bezoek aan Fort Pannerden 
• Bezoek kan alleen d.m.v. een reservering met een vast tijdslot
• Kom alleen of met personen uit je gezamenlijke huishouden
• Blijf thuis wanneer je last hebt van verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest, verhoging of koorts
• We ontsmetten allemaal onze handen
• Binnen houd je afstand en volg je de aanwijzingen op
• Betaal contactloos of met pin
 

Gratis activiteiten Fort Pannerden

Gratis activiteiten Fort Pannerden

Spannend, verrassend en schitterend gerestaureerd. Dat is Fort Pannerden. Het fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft de status van Unesco Werelderfgoed. Het fort ligt verborgen onder de aarde en is vijf verdiepingen hoog.Hieronder staan alle activiteiten die je gratis kan doen: EXPEDITIE WATERLINIESpeur mee naar de spannendste forten van Nederland! Wij zijn er één van!Hoe en wat?Bij ieder fort, dus ook Fort Pannerden, vinden kinderen via deze route leuke informatie en uitdagingen. Ze leren spelenderwijs meer over forten en waterlinies en gaan actief aan de slag met bijv. een kleurplaat of puzzel. En via de vijf vragen op de Bingokaart maken ze ook nog eens kans op een prijs, zoals toegangskaarten voor een fort. Elke speurneus die zijn of haar antwoorden inlevert, krijgt sowieso een Expeditie Waterlinie Diploma.Je kan de bingokaart downloaden via: expeditiewaterlinie.nl.QR-codesWe hebben rond Fort Pannerden een route uitgezet met 12 posters. Op de posters vind je een QR-code zodat je antwoord krijgt op de vragen. Kom naar de ingang van het fort en we geven je de route om te starten.Tijden: 11.00-17.00 uur, op openingsdagen van Fort PannerdenOOIT GEWANDELD ÍN EEN FORTGRACHT?De wandeling is geschikt voor jong en oud, goed ter been. Duur: circa 30 minuten. Er is meer te zien dan u denkt! Al wandelend komt u verschillende informatiebordjes tegen met vragen en weetjes over wat u ziet. U brengt ook een bezoekje aan één van onze zeven kazematten/bunkers. Aan het eind van de wandeling bent u heel wat wijzer over de geschiedenis van het fort en het ruim 150 jaar oude monumentale gebouw. En… u vindt de antwoorden op de vragen.
Startpunt: de ophaalbrug voor het fort. Daar vindt u een eerste informatiebordje en is een vrijwilliger aanwezig die u toestemming geeft de gracht te betreden. Zo kunnen we het aantal mensen in de gracht reguleren. Dan gaat u de trap af, de gracht in. U wandelt tegen de klok in.
 
Deze wandeling is tijdens de openingstijden van het fort zonder reservering beschikbaar.

Informatieve kijkers

Informatieve kijkers

De robuuste met staal beklede Kijkers met een hoogte van zo’n anderhalve meter, nodigen jong en oud uit om er een kijkje door te nemen. Naast een prachtig uitzicht kan je ook dia’s bekijken die iets vertellen over heden en verleden.Pannerdense KopNet voorbij Millingen aan de Rijn bij de Pannerdense Kop, splitst ‘de Rijn’ zich in de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Dit kanaal werd in 1707 aangelegd als onderdeel van de verdedigingslinie én om de watertoevoer naar de IJssel en de Nederrijn veilig te stellen. Ongeveer tweederde van de waterafvoer gaat via de Waal en ongeveer eenderde via het Pannerdensch Kanaal, dit is vandaag de dag nog steeds zo. Strategisch gelegen op de splitsing van de Waal en het Pannerdensch Kanaal ligt Fort Pannerden, het meest oostelijk gelegen fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het indrukwekkende fort ligt verborgen onder een dak van aarde en telt maar liefst vijf verdiepingen. Het werd aangelegd om deze belangrijke strategische plek te beschermen zodat het water van de Rijn onbelemmerd naar de Linie kon stromen. Daarom wordt het fort ook wel de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie genoemd. Het fort is gerestaureerd en tegenwoordig ingericht als een veelzijdige publieksattractie. Om de beleving van dit markante punt te vergroten is in 2020 een prijsvraag uitgeschreven en zijn vele ideeën aangebracht, waaronder deze Kijkers.Kijkers aan beide oeversDe 2 Kijkers aan de ‘Zevenaarse kant’ vind je bij de Veerdam en iets verder de uiterwaarden in tegenover Fort Pannerden. Ze vertellen over de rol van het water in de geschiedenis van de regio ten tijde van de Romeinen en de Tachtigjarige Oorlog en leggen uit welke maatregelen er worden getroffen om het water nu en in de toekomst te beheersen.De 2 Kijkers aan de Lingewaardse kant staan in de buurt van Fort Pannerden. Ze vertellen op een leuke en toegankelijke manier over de geschiedenis van Fort Pannerden en de uitgestrekte natuur in de Klompenwaard.De Kijkers nodigen uit om een pauze in te lassen tijdens je fiets- of struintocht door een ‘kijkje te nemen’ en zo iets meer te weten te komen over deze bijzondere plek.

Escape room Elements

Escape room Elements

Een real-life game in de duistere gangen van Fort Pannerden. Met een kist vol raadselachtige instrumenten duik je in een onbekende wereld. Al snel kom je erachter dat een geheimzinnig probleem ons land bedreigt. Wat is er aan de hand? Wat heeft dit te maken met het fort en de verdwenen wachters? En welke rol spelen de elementen? Alleen iemand met stalen zenuwen en een scherpzinnige blik kan het raadsel ontrafelen en zo het tij te keren. Durf jij de elementen te trotseren?
Bekijk de video: Escape room: Elements op Fort Pannerden 
Groepen van minimaal 4 tot maximaal 6 personenJe speelt met je eigen groep in je eigen tijdslot, daarom verzoeken we je om niet bij al een geboekt tijdslot bij te boeken.Duur van het spel is ca. 1,5 uurVoor personen vanaf 12 jaarAlleen tijdens openingstijden
PrijzenToegang + toeslag Elements 23,25 
LocatieFort PannerdenWaaldijk 1 6686 MV Doornenburg
Informatie Neem contact op met het fort 0481- 420089 of planning@fortpannerden.eu  als je gebruik wilt maken van de Museumkaart.