PTT Nood Communicatie

Een van de grote zorgen tijdens een eventuele kernoorlog was het wegvallen van de communicatie.

Daarom werd in het grootste geheim gewerkt aan beveiligde telefoonverbindingen. Televisie werd in de periode van de Koude Oorlog ook een steeds algemener gebruikt medium. In geval van een nucleaire aanval, kernoorlog of andere rampzalige situatie leek het waarschijnlijk dat reguliere radio en televisiekanalen zouden zijn verstoord of uitgeschakeld. Om te kunnen blijven communiceren en de bevolking op de hoogte te kunnen houden van de stand van zaken werden op een aantal locaties noodstudio’s, noodnetten en bunkers aangelegd door de PTT.

In Hilversum staat een noodstudio met een audio- en videoschakelcentrum. Het is een beschermd onderkomen voor het personeel van de PTT en de NOS, met een technische ruimte voor zendapparatuur en een radio- en een televisiestudio. Het gebouw bood ook ruimte aan technisch personeel dat bij storingen buiten het gebouw reparaties moest uitvoeren. Een naastgelegen 142 meter hoge zendertoren werd in 1973 in opdracht van de PTT gebouwd en had een eigen noodstroomvoorziening in een apart gebouw. Er werd een speciaal mini-noodnet aangelegd met beschermde telefooncentrales, zoals in de districtsbunker, middenin de Arnhemse wijk Klarendal. In geval van oorlog zou men het hoofdnet afkoppelen en het beveiligde noodnet inschakelen. Het net werd bewaakt door 23 districtscentrales. De PTT bouwde voor deze centrales zogeheten Nucleair en Chemisch Beveiligde Onderkomens waar 25 personen het 14 dagen konden volhouden. De districtsbunkers en het mini-noodnet waren beschermd tegen de electromagnetische puls (EMP), die vrij kan komen bij atoomexplosies en elektrische apparatuur kan beschadigen. De bunker bevat een kantine met een huisbar, slaapplaatsen, een dokterskamer en noodaggregaten, en stationaire fietsen (een soort hometrainers) voor het in gang houden van de luchtvoorziening.

Was jij werkbaar bij de PTT en heb je gewerkt aan of in deze noodvoorzieningen? Heb je interessante inzichten? Deel het met ons. Jouw verhaal doet ertoe!

PTT bunker Arnhem- Mijn Gelderland

NOS televisiestudio en radio in de noodstudio Hilversum. Foto Kees van Leeuwen

PTT Arnhem- Mijn Gelderland

Verhalen

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes