De Hr.Ms. Tonijn is de enig overgebleven Nederlandse onderzeeër uit de Koude Oorlog.
De Nederlandse marine is relatief klein in omvang, maar op specifieke terreinen kon de marine in de Koude Oorlog een significante bijdrage aan de NAVO leveren. Zo bleken de conventionele onderzeeërs van de Nederlandse marine erg geschikt voor het op korte afstand, maar ongemerkt volgen en afluisteren van Sovjet-schepen en voor het uitvoeren van geheime kustverkenningen.
Tussen 1968 en 1991 hadden zes Nederlandse onderzeeërs met deze gevaarlijke missies veel succes, waaronder de Hr.Ms. Tonijn, een onderzeeër van de Potvis-klasse. Deze klasse is ontwikkeld door de Nederlandse ingenieur M.F. Gunning, gebouwd door de Nederlandse werf Wilton-Fijenoord en in 1965 te water gelaten. De boot is 78 meter lang en had een bemanning van 67 personen. De bewapening bestond uit 8 torpedobuizen.
Vanaf 1994 is de Tonijn als museumschip tentoongesteld bij het Marinemuseum in Den Helder.
Rondleidingen worden gegeven door vrijwilligers die vaak zelf op deze klasse onderzeeërs missies gevaren hebben. Het is de enig overgebleven Nederlandse onderzeeër uit de Koude Oorlog en de marine heeft bovendien weinig onroerend erfgoed uit de Koude Oorlog. Daarom horen we graag uw verhaal. Voer u bij de Marine op missies tijdens de Koude Oorlog? Of heeft u wellicht het onderhoud gedaan van de onderzeeboten? We horen het graag, uw verhaal doet ertoe!