Onderzeeër Hr. Ms. Tonijn

De Hr.Ms. Tonijn is de enig overgebleven Nederlandse onderzeeër uit de Koude Oorlog.

De Nederlandse marine is relatief klein in omvang, maar op specifieke terreinen kon de marine in de Koude Oorlog een significante bijdrage aan de NAVO leveren. Zo bleken de conventionele onderzeeërs van de Nederlandse marine erg geschikt voor het op korte afstand, maar ongemerkt volgen en afluisteren van Sovjet-schepen en voor het uitvoeren van geheime kustverkenningen.

Tussen 1968 en 1991 hadden zes Nederlandse onderzeeërs met deze gevaarlijke missies veel succes, waaronder de Hr.Ms. Tonijn, een onderzeeër van de Potvis-klasse. Deze klasse is ontwikkeld door de Nederlandse ingenieur M.F. Gunning, gebouwd door de Nederlandse werf Wilton-Fijenoord en in 1965 te water gelaten. De boot is 78 meter lang en had een bemanning van 67 personen. De bewapening bestond uit 8 torpedobuizen.

 Vanaf 1994 is de Tonijn als museumschip tentoongesteld bij het Marinemuseum in Den Helder.

Rondleidingen worden gegeven door vrijwilligers die vaak zelf op deze klasse onderzeeërs missies gevaren hebben. Het is de enig overgebleven Nederlandse onderzeeër uit de Koude Oorlog en de marine heeft bovendien weinig onroerend erfgoed uit de Koude Oorlog. Daarom horen we graag uw verhaal. Voer u bij de Marine op missies tijdens de Koude Oorlog? Of heeft u wellicht het onderhoud gedaan van de onderzeeboten? We horen het graag, uw verhaal doet ertoe!

Onderzeeër Tonijn -Marine Museum

Onderzeeër Tonijn 2 -MarineMuseum

Onderzeeër Tonijn 3 -Marine Museum

Verhalen

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes