Noodzetel van het KNMI

De noodzetel van het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) bevindt zich in De Bilt en is een belangrijk onderdeel van de nationale operationele instituten: informatievoorziening aan de regering was essentieel en gedeeld met alle NAVO-landen.

De noodzetel is in gebruik genomen in de jaren ’80 van de vorige eeuw, als onderdeel van de bescherming van de nationale meteorologische dienst tegen eventuele rampen of crises. Vanuit dit gebouw werden weersberichten verzorgd en buiten metingen verricht (bijvoorbeeld de nucleaire fall-out). In de noodzetel konden de medewerkers van het KNMI werken en de meteorologische diensten blijven leveren in geval van een calamiteit die het normale functioneren van het KNMI zou kunnen belemmeren, zoals een overstroming, een stroomstoring, een terroristische aanslag, of een andere vorm van uitval van de reguliere systemen.

De noodzetel ligt op een goed beveiligd en afgeschermd terrein en is voorzien van eigen stroomvoorzieningen, communicatiesystemen en opslagfaciliteiten voor onder andere voedsel, water en medicijnen. Hij is nog volledig ingericht met onder meer een dokterskamer! Het KNMI oefende regelmatig met het gebruik van de noodzetel en de medewerkers werden getraind in het werken en functioneren vanuit deze locatie.

Heb je wel eens meegedaan aan zo’n oefening? Ben je betrokken geweest bij de bouw van deze noodzetel? Laat het ons weten. Jouw verhaal doet ertoe!

uchtfilterinstallatie opslag actief koolfilter. Foto Kees van Leeuwen

Toegangsluik Bunker KNMI- Foto KNMI

gsdouches in noodzetel KNMI. Foto Kees van Leeuwen

Verhalen

Sorry, er zijn nog geen verhalen bij dit monument.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes