Militair Neurose Hospitaal Austerlitz

Geopend in 1947 was dit het enige militaire hospitaal in Europa dat zich uitsluitend richtte op militairen met oorlogsneurosen.

Patiënten waren eerst uit Nederlands-Indië en uit Korea teruggekeerde militairen met oorlogstrauma’s en al snel ook veel Nederlandse dienstplichtigen met psychische problemen die hier – vrijwillig – therapie kregen, afgewisseld met militaire oefeningen.
Vanaf 1958 stond het bekend onder de naam Militair Herstellings- en Oefencentrum. Militairen verbleven er meestal een paar maanden. Verschillende van deze patiënten hebben later over hun herinneringen geschreven, zoals de schrijverd J. Bernlef en Ger Verrips. Verrips schreef er zelfs een heel boek over: ‘Zorg dat je een gekkenbriefje krijgt’.

Het ensemble aan verschillende tijdlagen en gebouwen (o.a. kantinegebouw, administratiegebouw, keukengebouw, gymzaal, badgebouw) van het Militair Neurose Hospitaal in Austerlitz is verrassend compleet en gaaf bewaard gebleven en is daarmee uniek, zelfs binnen Europa. Delen ervan worden tegenwoordig gebruikt door onder meer een Padvindersgroep van de Scouting  en een stichting voor jeugdbuitenverblijven

Heb jij tijd doorgebracht in het Militair Herstellings- en Oefencentrum? Heeft je vader verteld over zijn verblijf in Austerlitz? Deel het met ons. Jouw verhaal doet er toe!

foto: Marc Stappers

Foto: Marc Stappers

Foto: Marc Stappers

Verhalen

Sorry, er zijn nog geen verhalen bij dit monument.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes