Marinevliegkamp Valkenburg

Het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg werd in de Koude Oorlog gebruikt als basis voor vliegtuigen voor het opsporen en volgen van Sovjet onderzeeërs.

Op het terrein bevinden zich sporen van een lange militaire geschiedenis, van het Romeinse Castellum Valkenburg tot en met de Duitse bezetting en de Koude Oorlog. In de periode van de Koude Oorlog is het vliegveld een aantal keren aangepast en uitgebreid met langere start- en landingsbanen, hangars, opstelplaatsen, munitieopslag et cetera. In 1947 nam de Marineluchtvaartdienst vliegveld Valkenburg in gebruik, voor onder meer de vliegtuigen en helikopters van het vliegdekschip Hr.Ms. Karel Doorman. Het vliegveld diende als uitvalsbasis bij de reddingsacties tijdens de Watersnoodramp van februari 1953 en behield daarna de ‘Search and Rescue’ rol. Na de verkoop van de Karel Doorman in 1968 werden hier vliegtuigen voor de bestrijding van onderzeeboten gestationeerd, zoals de Lockheed Neptune, de Breguet Atlantic en de Lockheed Orion. Uit protest tegen atoomtaken werd in 1982 aan de rand van het vliegveld voor 14 dagen een Vrouwenvredeskamp ingericht. Door bezuinigingen werd het vliegveld in januari 2006 gesloten.

Heb je bijzondere herinneringen aan Vliegkamp Valkenburg? Als werknemer, dienstplichtige, piloot of demonstrant? Laat het ons weten. Jouw verhaal doet ertoe!

Verkeerstoren Marine vliegkamp Valkenburg- Hans Balfoort

Museum in Communicatiebunker van Marine vliegkamp Valkenburg- Hans Balfoort

Hangaar van de Marine vliegkamp Valkenburg- Hans Balfoort

Verhalen

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes