Koningin Wilhelmina Kazerne

De Koningin Wilhelmina Kazerne in Ossendrecht, een dorpje in Brabant aan de Belgische grens, was een van zes conform NAVO-verplichtingen gebouwde kazernes. Hij bleef tot het einde van de dienstplicht in 1996 in gebruik.

In 1951 kreeg het Centraal Bouwbureau der Genie opdracht om in zes maanden tijd vijf standaardkazernes te realiseren (later aangevuld met een kazerne in Schaarsbergen). In de nabijheid van de kazernes moesten zich oefenterreinen van voldoende grootte bevinden. De zoektocht naar een geschikte locatie voor wat de Legerplaats Ossendrecht zou worden duurde het langst. Deze locatie werd pas in 1952 gevonden en met de bouw werd aangevangen toen de vier andere kazernes in Nunspeet (inmiddels gesloopt), Ermelo, Steenwijkerwold en ’t Harde al waren betrokken.

In Ossendrecht vond de opkomst voor vrijwel alle oefeningen voor mobilisabele eenheden plaats. Gemiddeld kwamen er jaarlijks 8000 man op en 54 eenheden. Naast een locatie voor herhalingsoefeningen was de kazerne als vanouds een opleidingskazerne. Er zaten onder meer schoolcompagnieën voor rijopleidingen, de verbindingsdienst, militaire administratie en voor sportinstructeur.

Tot de eerste gebruikers van de kazerne behoorden de vluchtelingen van de watersnoodramp van 1953. Daarna kwamen militairen die werden opgeleid voor het Nederlands Detachement Verenigde Naties, de vrijwilligerseenheid die deelnam aan de Koreaanse Oorlog. Daarnaast werden bij de Suriname-compagnie militairen opgeleid voor de inzet in de voormalige kolonie. De kazerne werd in 1953 gevuld met het Depot Luchtdoelartillerie. Daartoe kwam het Regiment Lichte Luchtdoelartillerie Kornwerderzand naar Ossendrecht. Na de reorganisatie van de luchtdoelartillerie in 1961 huisvestte de kazerne het Depot Artillerie, tot dit in 1967 naar Breda verhuisde. Na het vertrek van het Depot Artillerie werd de kazerne deels gebruikt door het Commando Herhalingsoefeningen.

Na het einde van de Koude Oorlog in 1990 werd het rustiger op de kazerne. Er kwam in die periode een groter accent te liggen op vredesoperaties onder de vlag van de Verenigde Naties en het Centrum voor Vredesoperaties werd op de kazerne in Ossendrecht ondergebracht. De kazerne stond na het einde van de opkomstplicht voor dienstplichtigen in 1996 leeg en werd gesloten. Vanaf 1997 werd hij enige jaren gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Andere delen van het complex kregen meer permanente nieuwe gebruikers.

Heb jij herinneringen aan jouw tijd als militair op de Koningin Wilhelmina Kazerne in Ossendrecht? Kwam je hier voor herhalingsoefeningen? Was je gelegerd op een van de andere kazernes van dit type? Laat het ons weten, jouw verhaal doet ertoe!

Met dank aan jeoudekazernenu.nl

Ingang Koningin Wilhelmina Kazerne-Foto Bruikleen NIHM van Frank Oosterboer

Kazerne gebouw- Beeld www.Jeoudekazerne.nu

Luchtfoto Ossendrecht-NIMH

Verhalen

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes