Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO)

In 1957 zijn NAVO-landen gestart met de bouw van het ‘Central Europe Pipeline System’, bedoeld om brandstof naar de Duitse laagvlakte te vervoeren en om vliegvelden te bevoorraden.

Aan het einde van de Koude Oorlog bestond het uit 6600 km leidingen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Het Nederlandse aandeel bestond uit twee aanlandsteigers, zeven depots, pompinstallaties en overslagpompstations en een verbinding met vijf vliegvelden.

Het geheel stond onder leiding van de Defensie Pijpleidingen Organisatie (DPO). Het DPO-systeem is inmiddels aangepast maar nog grotendeels operationeel. Het hoofdkantoor van de DPO was in de periode van de Koude Oorlog gevestigd in Noordwijk in een kantoorgebouw met centraal een beschermd onderkomen. Het gebouw wordt mogelijk afgebroken ten behoeve van een herinrichting van het terrein.

Het boosterstation Schaarsbergen, bedoeld om de druk in de tientallen kilometers lange transportleidingen op peil te houden, is in 1957 gebouwd. Het station in Schaarsbergen bestaat uit een bunker waarin pompen en generatoren stonden opgesteld en is omgeven door een aarden wal.

Ben je tijdens de Koude Oorlog in contact geweest met de DPO? Wat vind jij, moeten we het systeem handhaven? Laat het ons weten. Jouw verhaal doet ertoe!

DPO Klaphek - Mediacentrum Defensie

Zijkant DPO Lopikerkapel- Raphael Smid

DPO van binnen in Poortugaal- Defensie.nl

Verhalen

Sorry, er zijn nog geen verhalen bij dit monument.

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes