Vesting Gorinchem

Tijdens de Koude Oorlog speelde Gorinchem een belangrijke rol vanwege zijn strategische ligging aan de Merwede. Het was onderdeel van de verdedigingslinie tegen een mogelijke invasie vanuit het oosten, met name vanuit de voormalige Sovjet-Unie. Gorinchem lag aan de zogenaamde Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie die in tijden van oorlog onder water kon worden gezet om vijandelijke troepen tegen te houden. Daarnaast was Gorinchem vanwege zijn ligging aan de rivier ook van strategisch belang voor de bevoorrading en mobilisatie van troepen. Als onderdeel van de Nederlandse verdediging was Gorinchem daarom tijdens de Koude Oorlog een belangrijk militair bolwerk.

Er waren in Gorinchem toen verschillende organisaties actief, zowel burgerlijke als militaire: Korps Luchtwacht Dienst (KLD), Bescherming Bevolking (BB) en het Landmacht Radioverkenningsbataljon (afluisteren Russen). Er zijn ook nog twee ondergrondse commandoposten aanwezig, maar niet meer toegankelijk.

De Luisterpost uit 1950 was bedoeld als militair instructielokaal, maar werd al snel gebruikt voor spionage. Vanaf 1955 luisterde het 105 Radio Verkenning Bataljon hier het radioverkeer van de Russen af. Met de Luisterpost had de vesting ook een rol in de moderne elektronische oorlogsvoering, die toen nog in de kinderschoenen stond.

Grote Markt 17 4201 EB Gorinchem

1940-Gorinchem-vanuit-het-westen.

Minimuseum de Luisterpost

Activiteiten

Meer laden

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes