Te voet door 600 jaar geschiedenis

Te voet door 600 jaar geschiedenis

Vanaf het station in Gorinchem  ̶  een gemakkelijke bereikbare vestingstad  ̶  wandel je door zowel drie provincies als 600 jaar geschiedenis. Plus: langs brede rivieren waarbij je dan ook nog in het vestingstadje Woudrichem én Slot Loevestein komt. Misschien wel het bekendste kasteel van ons land, dankzij Hugo de Groot, die in 1621 uit dit slot ontsnapte in een boekenkist. Je kuiert langs fonkelend water, over eeuwenoude vestingwallen, door stadspoorten en langs tal van monumentale panden. Plus: per boot steek je Maas én Waal over. Leuk ter afwisseling van het wandelen langs de Grote Markt, het Tolhuis, de Gevangenpoort, Molen Nooit Volmaakt enzovoort. En oh ja, op 22 maart 2021 begint op Loevestein het Hugo de Grootjaar.

Fietsarrangement Happen en Trappen

Fietsarrangement Happen en Trappen

Fietsarrangement Happen en Trappen in de Vestingdriehoek bevat:
Koffie met gebakBezoek aan Slot LoevesteinLunchDagkaart RiveerIJsje etenEen fietsroutekaartje “Rondje Pontje” (afstand route: 25 km)Informatiepakket
Bij dit arrangement ontvangt u tevens:Een dagkaart van Riveer voor alle plaatsen binnen de Vestingdriehoek tijdens de dienstregeling van de veerdienst. Zo nodig ontvangt u een entreekaart van het voetveer Woudrichem. De dienstregeling Woudrichem-Loevestein-Fort Vuren-Woudrichem vaart mei t/m september alle weekenden en in juli en augustus zeven dagen per week op dit traject.
Arrangement is v.a. 39,50 euro. Fiets is optioneel bij te boeken 9 euro p.p. per dag.

Rivieren Rivalen fietsroute

Rivieren Rivalen fietsroute

Gelegen tussen de Waal in het noorden en de Maas in het oosten en zuiden is hier altijd strijd geweest tegen de eeuwige rivaal: het water.De eeuwige strijd tegen het water is een terugkerend element in de Rivieren Rivalen fietsroute. Zo passeer je ondermeer de Afgedamde Maas tot Well, welke aangelegd werd na de watersnoodramp in 1861.Je start bij Slot Loevestein. Dit kasteel is gelegen op een unieke plek in Gelderland, daar waar de Maas en Waal samenkomen. Onderweg kom je langs de vestingsteden Woudrichem, Gorinchem, Fort Vuren en de Batterijen Brakel en Poederoijen.Let op: delen van de route gaan via een pont. Bekijk de tijden van deze veerdienst op http://www.riveer.nl

Struintocht door de Vestingdriehoek

Struintocht door de Vestingdriehoek

Op één dag drie provincies bezoeken, 600 jaar geschiedenis beleven, nieuwe natuur ontdekken en drie rivieren bevaren; dat kan in de Vestingdriehoek! Buiten de Waterpoort geniet je van het prachtige rivierzicht terwijl je op de volgende pont wacht. Of wacht het pontje al op jou?Wil je de route inkorten dan kan dat door de pont te nemen naar Fort Vuren. Maar de echte die-hards struinen natuurlijk verder door het Munnikenland.

Fortenroute over Het Land van Altena

Fortenroute over Het Land van Altena

Nederlandser kan bijna niet. Bestaat er zoiets als dé Nederlandse fietstocht? Deze komt zeker in de buurt.Neem de glooiende omgeving van Vaals: heel wat anders dan de hunebedroute in Drenthe. Noch lijkt een dag fietsen door natuurpark De Hoge Veluwe op een rondje Vlieland. Nederland heeft veel gezichten. Toch zou de rondgang door het Land van Altena zomaar eens hoge ogen kunnen gooien bij een uitverkiezing tot ‘meest Nederlandse fietsroute’. Zeker wanneer de eerste strofe van Hendrik Marsmans gedicht Herinnering aan Holland (1936)als maatstaf geldt: ‘Denkend aan Holland / zie ik breede rivieren / traag door oneindig / laagland gaan’.Een groot deel van de fietstocht door het Land van Altena voert over (autoloze) dijken: Dutch Mountains – Hollandse bergen – zoals The Nits ze ooit bezongen. Van de dijken af bezien lijkt het land platter dan plat. De ‘breede rivieren’ die dichter Marsman noemt, zijn vandaag de Boven-Merwede en de Afgedamde Maas.