Rivieren Rivalen fietsroute

Rivieren Rivalen fietsroute

Gelegen tussen de Waal in het noorden en de Maas in het oosten en zuiden is hier altijd strijd geweest tegen de eeuwige rivaal: het water.De eeuwige strijd tegen het water is een terugkerend element in de Rivieren Rivalen fietsroute. Zo passeer je ondermeer de Afgedamde Maas tot Well, welke aangelegd werd na de watersnoodramp in 1861.Je start bij Slot Loevestein. Dit kasteel is gelegen op een unieke plek in Gelderland, daar waar de Maas en Waal samenkomen. Onderweg kom je langs de vestingsteden Woudrichem, Gorinchem, Fort Vuren en de Batterijen Brakel en Poederoijen.Let op: delen van de route gaan via een pont. Bekijk de tijden van deze veerdienst op http://www.riveer.nl

Struintocht door de Vestingdriehoek

Struintocht door de Vestingdriehoek

Op één dag drie provincies bezoeken, 600 jaar geschiedenis beleven, nieuwe natuur ontdekken en drie rivieren bevaren; dat kan in de Vestingdriehoek! Buiten de Waterpoort geniet je van het prachtige rivierzicht terwijl je op de volgende pont wacht. Of wacht het pontje al op jou?Wil je de route inkorten dan kan dat door de pont te nemen naar Fort Vuren. Maar de echte die-hards struinen natuurlijk verder door het Munnikenland.

Liniepad Altena

Liniepad Altena

Lekker struinen langs de linie, in de kano, op de fiets of wandelend. Gelegen op het snijvlak van het Land van Heusden en Altena en Nationaal Park De Biesbosch biedt de omgeving van Fort Altena een bijzondere mix van verdedigingswerken, weidse vergezichten over het polderlandschap en vele waterweggetjes. Ook bij Fort Altena is een mooie korte wandeling over de wallen langs de remises te maken.Als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is Fort Altena onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse culturele erfgoed. Op een bijzondere manier worden op Fort Altena historie, natuur en recreatie met elkaar gecombineerd. Dankzij een gezellige Brasserie, een recent gerestaureerde loods, een authentieke Kazerne B en een prachtig uitgestrekt terrein is Fort Altena geschikt voor vrijwel elke invulling van elke partij. Zoals het de Brabantse gezelligheid betaamt, is Fort Altena altijd Ontwapenend Gastvrij!Liniepad Vogels kijken of cultuur snuiven bij de forten, de molens of de vesting. Het Liniepad is een bijzondere route tussen de Papsluis in Werkendam, Fort Altena – waar u nu staat – en de vesting in Woudrichem. Een stoer wandelpad dat vraagt om stevige waterdichte schoenen.

Rondje Loevestein

Rondje Loevestein

Water was het wapen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Om snel land  onder water te kunnen zetten (inundatie) bouwde het Ministerie van Oorlog honderden sluizen en legde het nieuwe kanalen aan. Veel daarvan zijn nog steeds in gebruik bij de waterschappen. Niet voor de verdediging van land met water, maar om te zorgen voor voldoende schoon water in sloot en plas. Niet te veel, maar ook niet te weinig.Deze route ligt in het meeste zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fietsend langs gemalen, sluizen, molens, batterijen en kazematten beleeft u het verleden en krijgt u een beeld van het hedendaagse waterbeheer.

Wandelen in de Middeleeuwse sferen

Wandelen in de Middeleeuwse sferen

Tijdens deze wandeling passeren drie provincies, twee rivieren en 600 jaar geschiedenis de revue. De historische vestingen Gorinchem, Woudrichem en Slot Loevestein vormen gezamenlijk de Vesting3hoek. Je bezoekt ze alle drie. Ze liggen in een schitterend Hollands rivierengebied. De tocht gaat over eeuwenoude vestingwallen, langs gerestaureerde stadspoorten en waardevolle panden. Af en toe kies je het ruime sop: de vaartochten bieden een leuke afwisseling met het wandelen. Tientallen bezienswaardigheden kruisen het pad. Hieronder staan er een paar vermeld. Talrijke informatieborden onderweg vullen deze informatie ruimschoots aan.