Kanotocht Hollandse Waterlinie over de Vecht

Kanotocht Hollandse Waterlinie over de Vecht

Wanneer je wil kun je van Muiden tot hartje Utrecht peddelen zonder uit je kano of kajak te komen. Langs de 41 kilometer lange Vecht van Muiden tot Utrecht zijn bij de meeste sluizen in- en uitstapmogelijkheden aangelegd om je het overdragen makkelijker te maken. Vanuit de Oude Gracht in Utrecht kun je zelfs nog via de Kromme Rijn doorvaren tot aan wijk bij Duurstede. Waarbij wel opgemerkt dat de oversteek van het Amsterdam Rijnkanaal niet is aan te bevelen voor kanovaarders vanwege de drukke scheepvaart. Met je kano de Hollandse Waterlinie ontdekkenLangs de Vechtroute geniet je vanaf het water van de monumentale buitenplaatsen en forten langs deze rivier. De route voorziet in perfecte kanosteigers en er zijn veel informatieborden geplaatst. Je kunt op meerdere plaatsen starten. Door middel van zeshoekige bordjes “Hollandse Waterlinie Vechtroute” is de route bewegwijzerd.De folder “Kanoën door de Hollandse Waterlinie”, een initiatief van onder andere de Provincie Utrecht is een prachtige uitgave met veel informatie over bezienswaardigeheden, historie, kanoverhuur, horeca, sluizen, in- en uitstapplaatsen, overzichtskaart en diverse deelkaarten. Uitgevoerd in spatwatervast materiaal, dus handig om mee te nemen op je kanotocht. De folder is verkrijgbaar bij lokale VVV’s en kanoverhuurders/recreatieondernemers langs de route.

Rondje Vecht

Rondje Vecht

De Vecht en de Vechtplassen tussen Weesp en Utrecht vormden de ruggengraat van een groot deel van de linie. Het gebied ten oosten van de Vecht kon onder water worden gezet omdat de rivier hoger lag dan het land. Zo konden de Nederlandse legers in de 17e eeuw grote stukken land onder water zetten en darmee de vijand tegenhouden. Het gebied dat onder water stond, was niet diep genoeg om in te varen maar wel te diep om doorheen te waden met geschut. Bovendien werden wegen en sloten zo onzichtbaar waardoor het betreden van het gebied gevaarlijk was. De waterplas was daarnaast te breed om over heen te schieten.Vandaag de dag zijn de rivier en de plassen populair om in te zwemmen, op te varen of langs te wandelen én fietsen. Ontdek de waterlinie op de fiets en kom meer te weten over de bijzondere geschiedenis ervan.

De variatie van de NieuweHollandseWaterlinie

De variatie van de NieuweHollandseWaterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie: vroeger een verdedigingslinie met één functie, maar tegenwoordig een verzameling forten met de meest uiteenlopende functies. Ontdek die veelzijdigheid met deze route van Westbroek via de Loosdrechtse Plassen en Hilversum naar Utrecht.Afstand: ongeveer 44 kilometerDeze autoroute start ter hoogte van de kerk in Westbroek. Het adres komt ongeveer overeen met Kerkdijk 7, 3615 BA Westbroek.

Fenomenale hoofdrol voor de Vecht

Fenomenale hoofdrol voor de Vecht

Wat een uitzichten onderweg! De Ankeveense Plassen en de groene weilanden strelen het oog. Vervolgens de Wijde Blick, de Vuntus, de Loenderveense Plas en ook de Loosdrecht-se Plassen: Karel en Rocío zijn omgeven door water. Fort Spion lonkt maar Fort Nieuwersluis is het doel. Binnen de metersdikke muren van dit fort is namelijk de Theetuin te vinden, op zondagen geopend tussen 10 en 17 uur. De lommerrijke weg heeft zijn charme te danken aan de monumentale huizen en buitenplaatsen. Karel en Rocío steken een kaarsje op in de lichtjeskamer van Fort Nigtevecht. En bij een kop thee op het terrasje van deze rustgevende plek, blikken ze terug op een heerlijke dag.