Noodbestuurderspost ‘s-Gravenzande

Noodbestuurderspost ‘s-Gravenzande

Goed verborgen onder het Sportlokaal Oude Land bevindt zich nog een bijzondere bunker uit de Koude Oorlog. Deze Noodbestuurderspost uit de jaren ’60 is lange tijd een groot geheim geweest. Mocht “de Bom” vallen, dan zou deze bunker maximaal één a twee weken onderdak bieden aan de burgermeester, enkele ambtenaren, de politie, brandweer en GGD.
Het doel van de Noodbestuurderspost was het dagelijks bestuur van de gemeente voortzetten. Hierbij stond de Noodbestuurderspost in contact met de Bescherming Bevolking en andere posten in het land. De daadwerkelijke hulpverlening werd aangestuurd door de Bescherming Bevolking.
De bunker is door de jaren heen door diverse partijen gebruikt zoals de EHBO en is nog voorzien van een bijna volledig werkende technische ruimte. Er zijn nog meerdere originele items aanwezig, zoals een telefooncentrale en een zandfilterinstallatie.De bunker in ’s-Gravenzande is op 20 en 21 april 2024 geopend van 10:00 tot 16:00 uur. De entree is gratis en enthousiaste vrijwilligers zullen toelichting geven. De bunker is helaas niet rolstoelvriendelijkDe locatie bevindt zich aan de Oudelandstraat 27 te ’s-Gravenzande, onder het Sportlokaal Oude Land.
Stichting Cultureel Erfgoed Koude OorlogStichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.
In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.
OpeningstijdenZaterdag 20 april 2024: 10:00 tot 16:00Zondag 21 april 2024: 10:00 tot 16:00
KostenEntree is gratis
LocatieNoodbestuurderspost ‘s-GravenzandeOudelandstraat 272691 CC ‘s-Gravenzande

Noodbestuurspost ‘s-Gravenzande

Noodbestuurspost ‘s-Gravenzande

Goed verborgen onder het Sportlokaal Oude Land bevindt zich nog een bijzondere bunker uit de Koude Oorlog. Deze Noodbestuurderspost uit de jaren ’60 is lange tijd een groot geheim geweest. Mocht “de Bom” vallen, dan zou deze bunker maximaal één a twee weken onderdak...