Provinciale communicatiebunker Geniemuseum

Provinciale communicatiebunker Geniemuseum

Op het terrein van het Geniemuseum is een verbindingsbunker aanwezig van de Provinciaal Militair Commandant (PMC) Noord-Brabant. Die bunker is eind jaren zeventig van de vorige eeuw gebouwd naar een ontwerp van de Dienst Genie van Defensie. De PMC en zijn staf kon zich hier in het geval van een crisissituatie terugtrekken en leiding geven aan zijn eenheden. De bunker maakte deel uit van een landelijk verbindingsnetwerk en was gekoppeld aan een tientallen meters hoge zendmast op de naastgelegen Lunettenkazerne; de mast is in 2002 gesloopt.
De bunker is voorzien van verschillende ruimten die de laatste jaren door enthousiaste vrijwilligers van het Geniemuseum (deels) in originele staat zijn teruggebracht.
In het weekend van 20 en 21 april 2024 zijn Brabantse radiozendamateurs van 9:00 tot 18:00 uur aanwezig in de communicatieruimte met een stations voor HF, VHF en UHF communicatie. Zij maken daarbij gebruik van moderne apparatuur in phone en wellicht in CW. De radioamateurs die een verbinding maken met PE75NATO ontvangen een speciale QSL kaart ter bevestiging van de verbinding.
Het is een unieke kans om dit Brabantse icoon uit de koude oorlog in Vught te bekijken en beleven.
Stichting Cultureel Erfgoed Koude OorlogStichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.
In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.
OpeningstijdenZaterdag 20 april 2024: 09:00 tot 18:00Zondag 21 april 2024: 09:00 tot 18:00
KostenVanaf 18 jaar: € 6tussen 5 en 18 jaar: € 2Museumkaart en Veteranenpas: gratiscommunicatiebunker: gratis
LocatieProvinciale communicatiebunker GeniemuseumLunettenlaan 1025263 NT  Vught

Geniemuseum

Geniemuseum

Op het terrein van het Geniemuseum is een verbindingsbunker aanwezig van de Provinciaal Militair Commandant (PMC) Noord-Brabant. Die bunker is eind jaren zeventig van de vorige eeuw gebouwd naar een ontwerp van de Dienst Genie van Defensie. De PMC en zijn staf kon...