Waterlinieroute

Waterlinieroute

Het Rivierengebied leent zich uitstekend voor skaten en skeeleren. De eindeloze dijken, het mooie rivierenlandschap, de weilanden, fruitboomgaarden en de vele monumentale panden maken het zeer de moeite waard om op kleine wieltjes te beleven.In het Lek en Linge-gebied rondom Culemborg zijn vier prachtige skateroutes uitgezet. De routekaartjes zijn te downloaden via Schaats- en Skatevereniging Lek en Linge. De routes zijn voorzien van bewegwijzering. De skateroutes tonen de vergezichten over de uiterwaarden van de Lek en voeren langs de boomgaarden en oevers van de Linge naar de restanten van de Hollandsche Waterlinie.
De skateroutesroutes zijn gemakkelijk bereikbaar via de NS-stations Culemborg en Geldermalsen. Een revolutionaire manier om het land tegen invallers te verdedigen: gewoon het land onder water laten lopen! Onderdelen van de nieuwe Hollandse Waterlinie zijn nog steeds duidelijk zichtbaar in het landschap van het Lek en Lingegebied. Beschreven worden de elementen tussen Lek en Linge, tussen Asperen en Culemborg.
Begonnen wordt echter op de plaats waar de route vanaf het zuiden over de Diefdijk voert. Links land en rechts land. T

De route door Mariënwaerdt

De route door Mariënwaerdt

De route door Mariënwaerdt is een bijzondere route. Dit komt omdat de toegankelijkheid van de route afhankelijk is van het seizoen en het weer. De route gaat door veel verschillende landschappen, zoals door bos, uiterwaarden, de polder en over lanen, akkers, dijken en zelfs een boomgaard. Hier lopen geen officiële men- en ruiterpaden, maar de route is zeer geschikt voor ruiters en menners. Er is zelfs een ontvangstruimte ingericht op het startpunt van de route, de Paardenheerlijkheid. De Paardenheerlijkheid is tot stand gekomen met behulp van een subsidie voor de route. Deze subsidie is toegekend, omdat de route in Mariënwaerdt onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een lijn van 85 km tussen Muiden en de Biesbosch, die in geval van oorlog onder water kan worden gezet om de vijand tegen te houden. Ondanks dat deze waterlinie nooit echt in gebruik is genomen, zijn er nog steeds talloze forten en andere bouwwerken die samen de cultuurhistorische waarde van het gebied herbergen. Onder de Nieuwe Hollandse Waterlinie vallen maarliefst 21 rijksmonumenten. Voor de route door de Marienwaerdt betekent de waterlinie dat er mogelijkheden zijn om de route uit te breiden naar andere gebieden rond de waterlinie.

Jan Blanken Route

Jan Blanken Route

Deze route leidt je door het gebied waar de waterwerken van ingenieur Jan Blanken (1755 – 1838) het landschap bepalen. Over de eeuwenoude Diefdijk en langs uniek gelegen forten. Door historische vestingsteden en polders met prachtige vergezichten. Volg de knooppunten en ontdek het gebied waar Jan Blanken jarenlang gewoond én gewerkt heeft! Vind je 75 km te lang? Kies dan voor de Waterwerkenroute van 29 km.