Rondleidingen

Rondleidingen

Bezoek de unieke hospitaalbunker, kijk hoe de soldaten leefden in de manschappenbunkers, hoe enorm de opslagcapaciteit was van de munitiebunkers en herbeleef de hevige gevechten om de bunkers. Tijdens de rondleiding komt de geschiedenis van de Slag om de Schelde tot leven. U hoort de menselijke kant van het verhaal, door anekdotes van beide strijdende partijen. Het legt het drama van de oorlog bloot en geeft een levendig beeld van de heftige strijd die hier is gevoerd om Nederland en delen van Europa te bevrijden.Ooit bestond deze batterij uit 22 bunkers, daarvan zijn er heden ten dage nog 10 over. Tijdens de rondleiding bezoekt u 6 van deze bunkers, waaronder de M159 – daarvan is er maar één over in Nederland!Individueel boekenWilt u, alleen of samen met een paar anderen, een rondleiding boeken? Dat kan! Wij bieden geregeld rondleidingen aan die u kunt boeken, klik hier om de beschikbare rondleidingen. De rondleiding is ook zeer geschikt voor kinderen.Kosten: € 8,50 per persoon, kinderen 4 t/m 12 jaar € 4,00Duur rondleiding: circa 1,5 uurTip: trek stevige schoenen aan!Let op: de rondleiding is helaas niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.GroepsrondleidingMet een groep bunkercomplex Dishoek bezoeken? Dat kan! In overleg plannen we met u een datum en tijdstip in. Op het contactformulier kunt u aangeven hoe groot de groep is en wat uw wensen zijn.Duur rondleiding: circa 1,5 uurTip: trek stevige schoenen aan!
Let op: de rondleiding is helaas niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.
 
Schoolexcursie of bedrijfsuitjeMet uw klas of collega’s bunkercomplex Dishoek bezoeken? Gegarandeerd een boeiend uitje! In overleg leggen we met u een datum en tijdstip vast. Op het contactformulier kunt u aangeven hoe groot de groep is en wat uw wensen zijn.Duur rondleiding: circa 1,5 uurTip: trek stevige schoenen aan!Let op: de rondleiding is helaas niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Bunkercomplex Dishoek

Bunkercomplex Dishoek

Het bunkercomplex  Dishoek is in 1942 als onderdeel van de Atlantikwall gebouwd. Gedurende de Slag om de Schelde speelde dit complex voor Walcheren een zeer belangrijke rol. Binnen het complex was ook een hospitaalbunker gevestigd. Voor het complete verhaal verwijzen we u graag naar www.bunkerverhalen.nl
Na de Tweede Wereldoorlog kregen veel voormalige Duitse bunkers een tweede leven gedurende de Koude Oorlog, zo ook het complex Dishoek. Samen met het complex in Zwanenburg vormde dit het Oorlogshoofdkwartier van de Nederlandse Marine. Gedurende dit weekend zal een toelichting worden gegeven over het na-oorlogse “hergebruik” .

De volgende zaken zullen worden belicht:
De functie als commandopost van de Admiraal Benelux
 De functie als NAVO commandopost Maritime Headquarters Walcheren
 De functie als groepspost voor de Mijnen Uitkijkdienst (1949 – 1974)
Uitleg over de gebruikte crypto apparatuur (Enigma en Adonis KL-7)
Uitleg over de gebruikte zenders en ontvangers uit de periode 1951 – 1984)
Een operationeel amateurstation met de call PA75NAVO
Uitleg over noodcommunicatie  door Delta Radio Communicatie Ondersteuning
Een bosbrandvoertuig van Brandweer Zoutelande en de voorlichtingswagen van Brandveilig leven

Stichting Cultureel Erfgoed Koude OorlogStichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.
In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.
OpeningstijdenZaterdag 20 april 2024: 10:00 tot 17:00Zondag 21 april 2024: 10:00 tot 16:00
KostenVolwassenen 5 euro Kinderen 2,50 euro 
LocatieBunkercomplex DishoekOorlogs Hoofdkwartier DishoekDishoek 234371 NS Koudekerke
Openbare parkeerplaats (betaald) op ca. 750 meter afstand (Verlengde Dishoekseweg 17)

Bunkerrroute

Bunkerrroute

Deze gevarieerde bunkerroute (66,7 km) voert je langs stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog. De kust van Walcheren werd door de Duitse bezetter vanaf 1942 extra versterkt. Het resultaat was een linie van bunkers, tankgrachten en robuuste versperringen.
In de buurt van Koudekerke kun je de restanten van dit zogeheten landfront nog duidelijk zien liggen. In totaal zijn er zo’n 80 bunkers blijven staan op Walcheren. Benieuwd wat er schuilgaat achter de dikke betonnen muren? Maak dan een tussenstop bij het Bunkermuseum in Zoutelande.
Voor de bevrijding van Walcheren betaalde de bevolking een hoge prijs. De dijken werden door geallieerde vliegtuigen opzettelijk gebombardeerd om de bezetter te verjagen. In Westkapelle trok dit drama diepe sporen. Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis heeft het verhaal rondom het bombardement duidelijk in kaart gebracht.
De route kan ingekort worden tot een route van 31,2 km of 39,1 km.

Fietsroute van Vlissingen naar Westkapelle

Fietsroute van Vlissingen naar Westkapelle

Vlissingen, Koudekerke, WestkapelleVlissingen heeft een internationale achtergrond. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog kwam de stad in handen van de Spanjaarden, tot de bewoners hen de stad uit wisten te krijgen. In 1585 was Vlissingen het geschenk aan koningin Elisabeth in ruil voor hulp in de strijd tegen de Spanjaarden. Er was de bezetting door Duitsers in de Tweede Wereldoorlog en de Inundatie van Walcheren door de Britse geallieerden. Het gevolg van die onderwaterzetting is nog het beste te zien in de baai van Westkapelle. In het Polderhuis Dijk- en Oorlogsmuseum in Westkapelle kom je hier alles over te weten. 
Dankzij het Verdrag van Fontainebleau is Vlissingen ook nog een tijdje Frans bezit geweest. Nog altijd weten de nazaten van de vroegere veroveraars dit deel van Zeeland te vinden en dat is geen wonder. Want al willen de inwoners Zeeuws en Nederlands blijven: meegenieten mag altijd!
Hoewel je misschien zou denken dat Zeeland vlak is, kun je zomaar een vliedberg tegenkomen. Dit zijn heuvels van aarde die vanaf de 11e eeuw zijn aangelegd als woonheuvels. Later werden er ook verdedigingstorens (ook wel bekend als mottekastelen) op gebouwd. Zeeland kende in de middeleeuwen wel honderden vliedbergen, maar nu zijn er maar zo’n veertig over. Twee ervan zul je passeren tijdens deze route. 

Dishoek bunkerroute

Dishoek bunkerroute

Hardlopen (Nederland → Zeeland → Dishoek )De Dishoek bunkerroute is een van de populairste Hardlopen routes in Zeeland!