Bunkerrroute

Bunkerrroute

Deze gevarieerde bunkerroute (66,7 km) voert je langs stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog. De kust van Walcheren werd door de Duitse bezetter vanaf 1942 extra versterkt. Het resultaat was een linie van bunkers, tankgrachten en robuuste versperringen.
In de buurt van Koudekerke kun je de restanten van dit zogeheten landfront nog duidelijk zien liggen. In totaal zijn er zo’n 80 bunkers blijven staan op Walcheren. Benieuwd wat er schuilgaat achter de dikke betonnen muren? Maak dan een tussenstop bij het Bunkermuseum in Zoutelande.
Voor de bevrijding van Walcheren betaalde de bevolking een hoge prijs. De dijken werden door geallieerde vliegtuigen opzettelijk gebombardeerd om de bezetter te verjagen. In Westkapelle trok dit drama diepe sporen. Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis heeft het verhaal rondom het bombardement duidelijk in kaart gebracht.
De route kan ingekort worden tot een route van 31,2 km of 39,1 km.

Fietsroute van Vlissingen naar Westkapelle

Fietsroute van Vlissingen naar Westkapelle

Vlissingen, Koudekerke, WestkapelleVlissingen heeft een internationale achtergrond. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog kwam de stad in handen van de Spanjaarden, tot de bewoners hen de stad uit wisten te krijgen. In 1585 was Vlissingen het geschenk aan koningin Elisabeth in ruil voor hulp in de strijd tegen de Spanjaarden. Er was de bezetting door Duitsers in de Tweede Wereldoorlog en de Inundatie van Walcheren door de Britse geallieerden. Het gevolg van die onderwaterzetting is nog het beste te zien in de baai van Westkapelle. In het Polderhuis Dijk- en Oorlogsmuseum in Westkapelle kom je hier alles over te weten. 
Dankzij het Verdrag van Fontainebleau is Vlissingen ook nog een tijdje Frans bezit geweest. Nog altijd weten de nazaten van de vroegere veroveraars dit deel van Zeeland te vinden en dat is geen wonder. Want al willen de inwoners Zeeuws en Nederlands blijven: meegenieten mag altijd!
Hoewel je misschien zou denken dat Zeeland vlak is, kun je zomaar een vliedberg tegenkomen. Dit zijn heuvels van aarde die vanaf de 11e eeuw zijn aangelegd als woonheuvels. Later werden er ook verdedigingstorens (ook wel bekend als mottekastelen) op gebouwd. Zeeland kende in de middeleeuwen wel honderden vliedbergen, maar nu zijn er maar zo’n veertig over. Twee ervan zul je passeren tijdens deze route. 

Dishoek bunkerroute

Dishoek bunkerroute

Hardlopen (Nederland → Zeeland → Dishoek )De Dishoek bunkerroute is een van de populairste Hardlopen routes in Zeeland!

Bunkerverhalen Dishoek

Bunkerverhalen Dishoek

De bunkers bij Dishoek speelden tijdens de Slag om de Schelde een cruciale rol bij de bevrijding van Nederland in november 1944. Na de val van Antwerpen riep Hitler Walcheren uit tot ‘Festung’. Tot de laatste druppel bloed moesten zijn troepen het eiland verdedigen....