Kanotocht Hollandse Waterlinie over de Vecht

Kanotocht Hollandse Waterlinie over de Vecht

Wanneer je wil kun je van Muiden tot hartje Utrecht peddelen zonder uit je kano of kajak te komen. Langs de 41 kilometer lange Vecht van Muiden tot Utrecht zijn bij de meeste sluizen in- en uitstapmogelijkheden aangelegd om je het overdragen makkelijker te maken. Vanuit de Oude Gracht in Utrecht kun je zelfs nog via de Kromme Rijn doorvaren tot aan wijk bij Duurstede. Waarbij wel opgemerkt dat de oversteek van het Amsterdam Rijnkanaal niet is aan te bevelen voor kanovaarders vanwege de drukke scheepvaart. Met je kano de Hollandse Waterlinie ontdekkenLangs de Vechtroute geniet je vanaf het water van de monumentale buitenplaatsen en forten langs deze rivier. De route voorziet in perfecte kanosteigers en er zijn veel informatieborden geplaatst. Je kunt op meerdere plaatsen starten. Door middel van zeshoekige bordjes “Hollandse Waterlinie Vechtroute” is de route bewegwijzerd.De folder “Kanoën door de Hollandse Waterlinie”, een initiatief van onder andere de Provincie Utrecht is een prachtige uitgave met veel informatie over bezienswaardigeheden, historie, kanoverhuur, horeca, sluizen, in- en uitstapplaatsen, overzichtskaart en diverse deelkaarten. Uitgevoerd in spatwatervast materiaal, dus handig om mee te nemen op je kanotocht. De folder is verkrijgbaar bij lokale VVV’s en kanoverhuurders/recreatieondernemers langs de route.

Waterlinieroute

Waterlinieroute

Het Rivierengebied leent zich uitstekend voor skaten en skeeleren. De eindeloze dijken, het mooie rivierenlandschap, de weilanden, fruitboomgaarden en de vele monumentale panden maken het zeer de moeite waard om op kleine wieltjes te beleven.In het Lek en Linge-gebied rondom Culemborg zijn vier prachtige skateroutes uitgezet. De routekaartjes zijn te downloaden via Schaats- en Skatevereniging Lek en Linge. De routes zijn voorzien van bewegwijzering. De skateroutes tonen de vergezichten over de uiterwaarden van de Lek en voeren langs de boomgaarden en oevers van de Linge naar de restanten van de Hollandsche Waterlinie.
De skateroutesroutes zijn gemakkelijk bereikbaar via de NS-stations Culemborg en Geldermalsen. Een revolutionaire manier om het land tegen invallers te verdedigen: gewoon het land onder water laten lopen! Onderdelen van de nieuwe Hollandse Waterlinie zijn nog steeds duidelijk zichtbaar in het landschap van het Lek en Lingegebied. Beschreven worden de elementen tussen Lek en Linge, tussen Asperen en Culemborg.
Begonnen wordt echter op de plaats waar de route vanaf het zuiden over de Diefdijk voert. Links land en rechts land. T

Kromme Rijnpad

Kromme Rijnpad

Het Kromme Rijnpad is misschien wel de mooiste wandelroute van Utrecht. Deze gevarieerde wandeltocht tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede volgt de loop van de Kromme Rijn en voert deels over een oud jaagpad. De route is in totaal 29 km lang, maar op te delen in verschillende etappes. Onderweg kun je genieten van grote verscheidenheid aan flora en fauna, statige landgoederen en boomgaarden en ontdek je delen van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Kromme Rijn route

De Kromme Rijn route

Start route:Walplantsoen/ De Blauwe Pannen in Wijk bij Duurstede, TOP Cothen, Werkhoven, Odijk en Bunnik.De Kromme Rijn was een wirwar van kreken, moerassen en hogere gronden. In 1122 werd de oude loop bij Wijk bij Duurstede afgedamd, ten faveure van een nieuwe loop rechtstreeks naar Utrecht. De oude hoofdstroom werd de Kromme Rijn genoemd en bleef van belang voor scheepvaart, landbouw en bewoners. Vanaf 1870 werd de rivier essentieel voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militair verdedigingswerk. De laatste decennia is de rivier van belang voor recreatie en natuur.

Waterlinie-Lunetten

Waterlinie-Lunetten

‘Waterlinie-Lunetten’ is een wandellijn tussen de binnenstad van Utrecht en Nieuwegein. Het eerste stuk gaat de route gelijk op met wandellijn ‘Waterlinie-Houtense vlakte’. U wandelt langs de Kromme Rijn en gaat via de vier forten van Lunetten en het inundatiekanaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie de stad uit. De tocht gaat via de groenstroken van Lunetten en langs een paar fruitboomgaarden naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Hier kunt u bij knooppunt Nieuwegeinse Brug uw tocht verlengen met de wandellijn ‘Utrecht aan de Rivier’ naar Vreeswijk of met de route ‘Schalkwijkse Wetering’ naar station Houten Castellum. Of u reist terug per bus. U kunt de route ook in omgekeerde richting lopen. Het is een wandellijn tussen de binnenstad van Utrecht en het centrum van de stad Houten. Het eerste stuk gaat de route gelijk op met wandellijn ‘Waterlinie-Lunetten’. De lijn voert langs forten en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. U wandelt vanaf de oude stadswal via de Kromme Rijn en twee forten dwars door de verboden kringen, langs groepsschuilplaatsen en op de Houtense Vlakte, door oude en nieuwe natuur naar het station van Houten. U kunt de route ook in omgekeerde richting lopen.