BB-Beleving Fort Nieuwersluis

BB-Beleving Fort Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis werd gebouwd van 1849 tot 1851. Iets later werd er op het terrein ook een torenfort gebouwd. Deze diende voor de verdediging van de sluizen in de Nieuwe Wetering en de Vecht. Daarnaast kon het de wegen langs de rivier, het spoor Utrecht-Amsterdam en het later aangelegde kanaal onder schot nemen.
Wist je dat de bomvrije kazerne van Fort Nieuwersluis tijdens de Koude Oorlog ook is gebruikt als commandopost van de Bescherming Bevolking (BB)? Deze Nederlandse organisatie voor civiele bescherming werd gerund door vrijwilligers en zou in geval van (atoom)rampen het volk waarschuwen en hulp verlenen. Door middel van de ‘BB-Beleving’ kun je zelf ervaren hoe het moet zijn geweest om in deze commandopost te werken. Tijdens de rondleiding krijg je bovendien een exclusief kijkje op de plek waar de BB-leden sliepen, aten en werkten. Ontdek dit bijzondere stukje hedendaagse geschiedenis.
 
Het museum is elke woensdag t/m vrijdag en op zondag toegankelijk van 10.00 tot 16.00 uur.

Open dag Fort Nieuwersluis

Open dag Fort Nieuwersluis

Natuurmonumenten opent de zware stalen deuren van de commandopost van de Bescherming Bevolking op Fort Nieuwersluis op zondag 21 april. Je krijgt dan een gratis excursie aangeboden in het kader van het Weekend van het verdedigingserfgoed. Door heel Nederland zijn in dat weekend schuilkelders, luchtwachttorens, forten en vestingen toegankelijk. Onze fortengidsen van Natuurmonumenten geven rondleidingen door de commandopost en over het fort van 11:00 tot 16:00 uur en vertellen van alles over de Bescherming Bevolking en de Hollandse Waterlinies. Ook is er een mini-collega op jouw kennis over de Koude Oorlog op te frissen. De entree is gratis, maar boek wél van tevoren een ticket via de site van Natuurmonumenten.
75 jaar NAVO
Tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed staat het erfgoed uit de Koude Oorlog extra in de spotlights. Dit jaar bestaat de NAVO namelijk 75 jaar. Naar aanleiding van Koude Oorlog werd dit militaire bondgenootschap tussen landen uit Europa en Noord-Amerika opgericht om de vrijheid en veiligheid van alle aangesloten landen te beschermen.
Maak een bomoefening mee
De fortengidsen nemen je mee terug naar de tijd van vlak ná de Tweede Wereldoorlog. Naar de tijd dat in Nederland de Bescherming Bevolking (BB) werd opgericht. De BB was een civiele beschermingsorganisatie, bemand door vrijwilligers, die de bevolking zou waarschuwen en hulp zou verlenen in geval van een kernoorlog of andere calamiteiten. In de commandopost oefenden de medewerkers op een mogelijke atoomaanval. Hoe dat ging, kunnen bezoekers zelf beleven door middel van een visueel hoorspel. Ook mag je een kijkje nemen in de kantine, slaapzaal en technische ruimte van de commandopost.  

Ommetje Nieuwersluis

Ommetje Nieuwersluis

Het Ommetje Nieuwersluis leidt u door het buitengebied van Loenen aan de Vecht en Nieuwersluis. Over het jaagpad, langs buitenplaatsen, fort Nieuwersluis en de voormalige woning van W.G. van de Hulst.De rondwandeling van 7 km is gemarkeerd in twee richtingen. Een deel van de route gaat over smalle en onverharde paden. Deze zijn niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. De nummers op de kaart verwijzen naar de onderwerpen die beschreven worden in de brochure.Startpunt: Parkeerplaats aan de Molendijk, Loenen aan de VechtOpenbaar vervoer: Buslijn 120, halte DorpVerkooppunten brochure: De Heeren in Loenen, Rijksstraatweg 116a, 3632 AG Loenen aan de Vecht en sigarenmagazijn De Beurs Grutterstraat 1, Loenen aan de Vecht.

Rondje Vecht

Rondje Vecht

De Vecht en de Vechtplassen tussen Weesp en Utrecht vormden de ruggengraat van een groot deel van de linie. Het gebied ten oosten van de Vecht kon onder water worden gezet omdat de rivier hoger lag dan het land. Zo konden de Nederlandse legers in de 17e eeuw grote stukken land onder water zetten en darmee de vijand tegenhouden. Het gebied dat onder water stond, was niet diep genoeg om in te varen maar wel te diep om doorheen te waden met geschut. Bovendien werden wegen en sloten zo onzichtbaar waardoor het betreden van het gebied gevaarlijk was. De waterplas was daarnaast te breed om over heen te schieten.Vandaag de dag zijn de rivier en de plassen populair om in te zwemmen, op te varen of langs te wandelen én fietsen. Ontdek de waterlinie op de fiets en kom meer te weten over de bijzondere geschiedenis ervan.

Angstelroute

Angstelroute

Dat Nederland een waterland is merk je tijdens deze wandeling duidelijk. Vanuit Nieuwersluis wandel je eerst een stukje langs de kronkelende rivier de Vecht, met rechts een in het groen verscholen Waterliniefort en links enkele buitenplaatsen uit de Gouden Eeuw. Dan met het gele rijksvoetveer over het Amsterdam-Rijnkanaal om na een kaarsrecht stuk kanaalweg door te steken naar een bochtig zijriviertje van de Vecht: de Angstel, naamgever van deze route. Over het onverharde jaagpad gaat het opLoenersloot aan. Op de terugweg wandel je via de oostelijke oever van het kanaal. Dan afslaan bij de Nieuwe Wetering en over een sappige graskade om de buitengracht van Fort Nieuwersluis (zie foto) terug naar het startpunt.