Bunker Grote Beer

Bunker Grote Beer

De locatie Bunker Grote Beer in Oostburg is een ondergrondse commandopost die gebouwd is door Bescherming Bevolking in 1968. De Bescherming Bevolking (BB) was de Nederlandse organisatie voor civiele bescherming die in 1952 werd opgericht om de bevolking in tijd van oorlog te kunnen beschermen. Bij het opheffen van de BB (Bescherming Bevolking) in 1986 hebben de bunkers andere bestemmingen gekregen of zijn ze gesloten of gesloopt. De atoombunker heeft originele kenmerken en er is gedeeltelijke ingericht waarmee de sfeer van toen terug is. 
Stichting Cultureel Erfgoed Koude OorlogStichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.
In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.
OpeningstijdenZaterdag 20 april 2024: 10:00 tot 16:00Zondag 21 april 2024: 10:00 tot 16:00
Toegang is gratis 
LocatieBunker Grote BeerGrote Beer 105 A4501 EP Oostburg
 

Luchtwachttoren 3w3 Eede

Luchtwachttoren 3w3 Eede

Luchtwachttoren Eede en BB bunker Oostburg onderdeel van viering 75 jaar bestaan NAVO 
Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog (Stg. CEKO) streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten ter bescherming van Nederland uit de periode 1945-1986 door heel Nederland. 
In april bestaat de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) 75 jaar en hier in ziet stichting CEKO een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn. 
Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024
Erfgoed geopend in Zeeuws VlaanderenDe luchtwachttoren van  grensdorp Eede staat op een mooie locatie nabij het sportveld. Van bovenaf de toren kan je de bomenrijen zien die het Leopoldkanaal markeren in het landschap van onze zuiderburen, België. Het Leopoldkanaal en het kanaal van schipdonk die zo een grote rol gespeeld hebben in de 2de wereldoorlog. 
Uiteraard is de luchtwachttoren, een overblijfsel uit de koude oorlog te bezoeken en wordt geschiedenis verteld. Er staat op de toren een replica vizierkijker waarmee bij goed weer de watertoren van Oostburg en meerdere markante gebouwen in de wijde omgeving goed te zien zijn. Het atoomkeldertje dat naast de luchtwachtoren gelegen is, kan ook betreden worden. 
Leden van de Dorpsraad van Eede verzorgen de plaatsing van een tent en bij de luchtwachttoren waar de bezoekers dan even kunnen zitten en genieten van een bakje koffie en vers gebakken wafel.
Wellicht zullen er ook een 10 tot 15 tal legerjeeps op bezoek komen. Dus bezitters van een legervoertuig, voor of naoorlogs, zijn op zaterdag en zondag van harte welkom. Zowel in Eede als in Oostburg.
De commandopost in Oostburg ligt midden in een woonwijk en is jaren goed verstopt geweest in een klein bosperceel. Tegenwoordig is deze goed gecamoufleerd omdat er een huis op gebouwd is en niets meer doet vermoeden dat hier een ondergrondse commandopost ligt. De bunker is het weekend geopend en hier kan de sfeer van toen geproefd worden. De kantine, de commandokamer, de ABC ruimte en vooral de techniek is indrukwekkend om te aanschouwen en ook hier wordt geschiedenis verteld. De bunker is niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn; toegang is alleen mogelijk via een trap van 24 treden.
Op zondag is bij barista Mark Perquin koffie en thee verkrijgbaar.
ZendamateursDe zendamateurs Cor en Tjerk die bij de luchtwachtoren hun tentje zetten, zijn 2 dagen actief bezig met zenden en ontvangen en ze geven graag uitleg over de werking van  de zendapparatuur die in de oorlogstijd van groot belang was en in de huidige tijd als de moderne techniek het laat afweten, nog altijd een belangrijk alternatief blijkt te zijn.Zendamateurs Henk en Adri bemensen de locatie commandopost Oostburg en leggen net als tijdens de koude oorlog contact met locaties die een belangrijke rol moesten spelen ten tijde van calamiteiten.
Wandeltocht van 6 – 7 km te EedeEede, bekend ook van de grensoverschrijding  van koningin  Wilhelmina op 13 maart 1945 heeft ook het nationaal monument en een bren carrier op het Wilhelminaplein staan. Zeker ook een bezoek waard en in combinatie met andere belangrijke locaties uit de 2de werelddoorlog, zoals het Leopoldkanaal, komen we tot een mooie wandeling van ongeveer 6 – 7km. Start en aankomst bij de luchtwachttoren.
Fietstocht  BB bunker Oostburg – Luchtwachttoren Eede vice versa De Commandopost te Oostburg, ook bekend als de BB bunker is ook verdedigingserfgoed en is het weekend van de viering geopend voor bezichtiging. De schuilbunker bij de luchtwachttoren was één van de drie buitenposten die verbonden waren met de commandopost in Oostburg. We zijn dan ook blij dat we naast openstelling gezamenlijk optrekken om mensen een leuke activiteit te bieden, een fietstocht. U ontvangt de eerste route op de locatie van vertrek en na aankomst ontvangt u de route weer voor de terugtocht.  De route van de terugtocht is voor de deelnemers een verrassing. 
Grensdorp Eede met zijn luchtwachttoren  en de BB bunker te Oostburg zijn zeker een bezoek waard!    
OpeningstijdenBB bunker te Oostburg: zaterdag 20 april en zondag 21 april van 10 tot 16 uurLuchtwachttoren Eede: zaterdag 20 april van 10 tot 17u en zondag 21 april van 10 tot 16uur 

Luchtwachttoren KLD 3W3 Eede

Luchtwachttoren KLD 3W3 Eede

De luchtwachttoren is in 1953 gebouwd in opdracht van Defensie. De toren maakte deel uit van een netwerk van 276 uitkijkposten dat tussen 1951 en 1956 verspreid over het land werd aangelegd om vijandelijke vliegtuigen te spotten die lager vlogen dan de radar kon...
Commandopost Bescherming Bevolking Oostburg

Commandopost Bescherming Bevolking Oostburg

Bunker Grote Beer werd gebouwd in 1968. Het was één van de ruim 100 identieke bunkers die werden gebouwd door de organisatie Bescherming Bevolking (BB). Deze Nederlandse organisatie voor civiele bescherming werd opgericht in 1952 om de bevolking te beschermen in...