Bunkercomplex Park Overvoorde

Bunkercomplex Park Overvoorde

Het Museum Bescherming Bevolking-Bunkercomplex Overvoorde in Rijswijk is met recht een unieke locatie. Zowel sporen uit de tweede wereldoorlog als uit de koude oorlog zijn op dit unieke terrein aanwezig. Verscholen in een van de best bewaard gebleven buitenplaatsen in Nederland, Buitenplaats Overvoorde in Rijswijk. In een zijtuin van het park vestigde de Duitse bezetter in 1940 een geheime radio-afluisterpost. De speciaal voor dit doeleinde gebouwde bunker (met muren en dak van maar liefst 2.50m dik) is na de oorlog in gebruik genomen door de Bescherming Bevolking als eerste commandopost voor deze kring. In 1969 is de toen nieuw atoombunker in gebruik genomen en werd de Duitse bunker voor enkele jaren noodzetel voor het stadsbestuur van Den Haag. De atoombunker van de BB is in originele staat, een ware tijdscapsule. Het is alsof de manschappen de commandopost ieder moment weer kunnen bemannen. Niet voor niets maakte de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed de vergelijking met de ‘War-Rooms’ van Winston Churchill. 
Natuurlijk is deze bunker de kers op de taart tijdens de rondleidingen, maar er is nog veel meer te zien. Zoals een kleine expositie over het ontstaan en verloop van de Cuba crisis, of de zeer fraaie originele anti-kernwapen affiches in het ontvangstgebouw van het museum. 
Tijdens onze opening op zondag 21 april zullen er tevens militaire voertuigen uit de koude oorlog te bezichtigen zijn. Zoals originele voertuigen uit de DDR. Maar ook het Nederlandse leger zal aanwezig zijn uit de Dienstplicht Koude Oorlog periode. Kortom, een bezoek meer dan waard!
Stichting Cultureel Erfgoed Koude OorlogStichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.
In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.
OpeningstijdenZondag de 21 april geopend voor publiek van 09:45 tot 17:00Laatste rondleiding start om 15:40 uur.
Entreeprijzen Volwassenen (vanaf 13 jaar): €8,00Veteranen op vertoon van pas: €6,00Kinderen (4 t/m 12 jaar): €5,00Kinderen (0-3 jaar): gratisNieuw! Gezinsticket; 2 volwassenen (vanaf 13 jaar) en 2 kinderen (5 t/m 12 jaar) voor maar € 22,50.
Adres & RouteMuseum Bescherming Bevolking Rijswijk / Bunkercomplex Park OvervoordeVan Vredenburchweg 176a2285 SE Rijswijk(aanrijden via de Schaapweg)

Bezoek bunkercomplex Park Overvoorde Rijswijk

Bezoek bunkercomplex Park Overvoorde Rijswijk

Museum Bescherming bevolking/ Bunkercomplex Overvoorde is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Een uniek complex waar de 2e Wereldoorlog en Koude Oorlog elkaar ontmoeten. Bekijk hier de open dagen, entreeprijzen en routebeschrijving.
In de gemeente Rijswijk ligt het voormalige B.B.-complex Overvoorde. Een unieke en zeer bijzondere locatie waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed maakt qua beleving de vergelijking met de ‘War rooms’ van Sir Winston Churchill. 
De commandopost in Rijswijk vindt zijn oorsprong bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op de locatie zijn diverse Duitse bouwwerken gebouwd waaronder ook een afluister en radiopost ten bate van de Luftwaffe. Deze heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer een belangrijke functie gehad in het afluisteren van geallieerde radioberichten en het verzorgen van het Duitse berichtenverkeer. Na de tweede wereldoorlog werd het complex in hergebruik genomen door de Bescherming Bevolking en zo ontstond de commandopost en het opleiding en trainingscentrum voor de B.B. 
De locatie Overvoorde in Rijswijk bestaat uit een tweetal ondergrondse voormalige commandoposten, een praktijk oefenruïne en een les-accommodatie, waar vele B.B.-ers hun opleiding en training hebben gehad. De in 1969 in gebruik genomen atoombunker is volledig ingericht als operationele commandopost voor de B.B. Ook is er een klein maar gedetailleerd ingericht museum op de locatie, waar u een beeld krijgt van de taken van de B.B. Van alle diensten van de voormalige organisatie Bescherming Bevolking ziet u een selectie van uitrustingsstukken waarmee werd gewerkt. Daarnaast ziet u de inrichting van een eenvoudige schuilplaats en ziet u ook welke gevolgen een kernwapenaanval zou hebben gehad. 
Vanwege de strenge controle op toegang tijdens zowel de tweede wereldoorlog (sperrgebiet) als de koude oorlog weten nog steeds veel mensen niet wat zich allemaal op het complex heeft afgespeeld. Wij noemen het dan ook niet voor niets ‘het best bewaarde geheim van Rijswijk’ een bezoek meer dan waard!
Prijzen & tickets & ArrangementenToegangskaarten zijn te koop aan de kassa van het museum. Vanwege veiligheidsmaatregelen kan er uitsluitend betaald worden met pin/bankpas. Wij zijn geen deelnemer van de Museumjaarkaart
Onze rondleidingen starten om de 20 minuten, moet u even wachten dan zijn in onze B.B. kantine consumpties verkrijgbaar. Ook hebben wij enkele souvenirs en een kleine boekenmarkt met boeken over de tweede wereldoorlog en koude oorlog.
Entreeprijzen Museum Bescherming Bevolking Commandopost Rijswijk /  Bunkercomplex Park OvervoordeVolwassenen (vanaf 13 jaar): € 8,00Veteranen op vertoon van pas: € 6,00Kinderen (4 t/m 12 jaar): € 5,00Kinderen (0-3 jaar): gratisNieuw! Gezinsticket; 2 volwassenen (vanaf 13 jaar) en 2 kinderen (5 t/m 12 jaar) voor maar € 22,50! 
Voor groepsarrangementen zijn wij buiten deze dagen het gehele jaar op afspraak te bezoeken. Hiervoor gelden afwijkende tarieven, neem voor informatie contact op via het reserveringsformulier.
Schoolklassen kunnen gebruik maken van een gereduceerd tarief.
Honden of huisdieren kunnen wij niet toelaten (uitgezonderd hulphonden)

Route door Rijswijk

Route door Rijswijk

De route voert grotendeels over geasfalteerde fietspaden en fietsstraten en is geschikt om met kinderen te fietsen. Vanaf het Museum Rijswijk via de Haagweg langs de Vliet tot Herberg Vlietzicht. Door het Elsenburgerbos en het Wilhelminapark naar de Schaapweimolen in het Stadslandschap Hoekpolder. Over de Molenwetering naar de Strijpkade totaan de Sammersweg. Vandaar over de Van Vredenburchweg langs de Rijswijkse landgoederen terug naar Oud Rijswijk.Fiets door Park Overvoorde:
een buitenplaats met landhuis op een 6 ha groot eiland in de vorm van een
wapenschild. Er zijn diverse monumentale toegangsbruggen. Het werd gebouwd in
1623 en in de 18e en 19e eeuw sterk gewijzigd. Het landgoed is aangelegd in de
Engelse landschapsstijl en heeft veel oude bomen. Het landhuis, de bruggen uit
1722 en het park zijn rijksmonumenten. In de Tweede Wereldoorlog bouwden de
Duitsers een aantal bunkers in het park. Bezoek er nu het Museum Bescherming
Bevoking in de commandopost Rijswijk.

Bunkercomplex Park Overvoorde

Bunkercomplex Park Overvoorde

Bunkercomplex Park Overvoorde speelde tijdens de Koude Oorlog een belangrijke rol als onderdeel van de verdedigingsinfrastructuur van Nederland. Het diende als een commandopost en trainingsfaciliteit voor de Bescherming Bevolking (B.B.), een organisatie die was...