Boogschieten
Boogschieten
Boogschieten
Weekendtocht Hollandse WaterliniesDeze weekendtocht begint in Vesting Weesp en gaat langs heel wat forten van de Hollandse Waterlinies. Je fietst door een fantastisch waterrijk landschap, met de Loosdrechtse, Ankeveense en Vinkeveense Plassen en rivier de Vecht. Ga op ontdekkingsreis door karakteristieke militair landschap en fiets door maar liefst vijf verdedigingslinies en 2000 jaar krijgsgeschiedenis. Tijdens de weekendtocht in de provincie Utrecht wisselen prachtige natuur, robuuste forten, brede rivieren en heerlijke terrassen elkaar af. Ze lopen langs fietsknooppunten en zijn daardoor makkelijk te volgen. Je trapt door een aangenaam decor van water, groen en vestingstadjes waar de sfeer van weleer hangt. Ben je na een lekker fortbiertje weer voldoende opgeladen? Dan fiets je verder langs forten, dijken, sluizen, kanalen, kazematten, groepsschuilplaatsen en grote groene gebieden die onder water gezet konden worden; een ingenieus systeem dat Nederland vroeger beschermde tegen vijandelijke troepen. Je kan de weekendtocht natuurlijk ook doordeweeks ontdekken. Stap op de fiets en ontdek deze oer-Hollandse verdedigingslinies
Let op, smalle dijkweggetjes, maar erg mooi!Al in de middeleeuwen werd in het Hollands-Utrechtse veengebied turf gewonnen om te dienen als brandstof. Vanaf de 16de eeuw was turf naast hout de belangrijkste brandstof. Vooral de steden die voor hun groeiende nijverheid energie nodig hadden, waren grote afnemers.In eerste instantie werd turf gestoken van de hoger gelegen veenkussens. Rond 1530 was het delven van turf zover gevorderd dat op veel plaatsen het grondwaterniveau werd bereikt. Vanaf dat moment werd er steeds vaker turf gebaggerd: het slagturven. Met baggerbeugels, een soort schepnet met lange stok, werd het natte veen van onder het wateroppervlak weggehaald.Het weggebaggerde veen werd op uitgespaarde stroken land (legakkers) te drogen gelegd en tot turven versneden. Nadat de hele veenlaag was weggebaggerd, bleven er langgerekte plassen (petgaten) achter, die verder waardeloos waren.Om aan de groeiende brandstofbehoefte te voldoen, moest men steeds grotere stukken grond afgraven. De legakkers werden steeds smaller, de petgaten steeds breder en dieper. Daardoor kon het gebeuren dat bij storm de legakkers door het water werden weggeslagen zodat er meren ontstonden. Op die manier zijn onder meer de Loosdrechtse- en Vinkeveense Plassen ontstaan.
Wat een uitzichten onderweg! De Ankeveense Plassen en de groene weilanden strelen het oog. Vervolgens de Wijde Blick, de Vuntus, de Loenderveense Plas en ook de Loosdrecht-se Plassen: Karel en Rocío zijn omgeven door water. Fort Spion lonkt maar Fort Nieuwersluis is het doel. Binnen de metersdikke muren van dit fort is namelijk de Theetuin te vinden, op zondagen geopend tussen 10 en 17 uur. De lommerrijke weg heeft zijn charme te danken aan de monumentale huizen en buitenplaatsen. Karel en Rocío steken een kaarsje op in de lichtjeskamer van Fort Nigtevecht. En bij een kop thee op het terrasje van deze rustgevende plek, blikken ze terug op een heerlijke dag.