Waterlinieroute

Waterlinieroute

Het Rivierengebied leent zich uitstekend voor skaten en skeeleren. De eindeloze dijken, het mooie rivierenlandschap, de weilanden, fruitboomgaarden en de vele monumentale panden maken het zeer de moeite waard om op kleine wieltjes te beleven.In het Lek en Linge-gebied rondom Culemborg zijn vier prachtige skateroutes uitgezet. De routekaartjes zijn te downloaden via Schaats- en Skatevereniging Lek en Linge. De routes zijn voorzien van bewegwijzering. De skateroutes tonen de vergezichten over de uiterwaarden van de Lek en voeren langs de boomgaarden en oevers van de Linge naar de restanten van de Hollandsche Waterlinie.
De skateroutesroutes zijn gemakkelijk bereikbaar via de NS-stations Culemborg en Geldermalsen. Een revolutionaire manier om het land tegen invallers te verdedigen: gewoon het land onder water laten lopen! Onderdelen van de nieuwe Hollandse Waterlinie zijn nog steeds duidelijk zichtbaar in het landschap van het Lek en Lingegebied. Beschreven worden de elementen tussen Lek en Linge, tussen Asperen en Culemborg.
Begonnen wordt echter op de plaats waar de route vanaf het zuiden over de Diefdijk voert. Links land en rechts land. T

Rivieren Rivalen fietsroute

Rivieren Rivalen fietsroute

Gelegen tussen de Waal in het noorden en de Maas in het oosten en zuiden is hier altijd strijd geweest tegen de eeuwige rivaal: het water.De eeuwige strijd tegen het water is een terugkerend element in de Rivieren Rivalen fietsroute. Zo passeer je ondermeer de Afgedamde Maas tot Well, welke aangelegd werd na de watersnoodramp in 1861.Je start bij Slot Loevestein. Dit kasteel is gelegen op een unieke plek in Gelderland, daar waar de Maas en Waal samenkomen. Onderweg kom je langs de vestingsteden Woudrichem, Gorinchem, Fort Vuren en de Batterijen Brakel en Poederoijen.Let op: delen van de route gaan via een pont. Bekijk de tijden van deze veerdienst op http://www.riveer.nl

Lek- en Lingeroute

Lek- en Lingeroute

De Lek- en Lingeroute is een route door oer-Hollands polderlandschap van sappige weiden, grazende koeien, kerktorens, boerderijen en molens langs sloten met kroos. Maar ook door hartveroverend rivierengebied met historische stadjes en dorpen vol monumentale panden. De brede en bochtige Lek zorgt voor een wijds landschap waar trage binnenschepen doorheen schuiven. De uiterwaarden langs de kleinere rivieren Giessen en Linge zijn intiemer. Hier passeer je boomgaarden, fraaie boerderijen en weggetjes begroeid met knotwilden en meidoorns. Fijn landschap voor een toertochtje!

Struintocht door de Vestingdriehoek

Struintocht door de Vestingdriehoek

Op één dag drie provincies bezoeken, 600 jaar geschiedenis beleven, nieuwe natuur ontdekken en drie rivieren bevaren; dat kan in de Vestingdriehoek! Buiten de Waterpoort geniet je van het prachtige rivierzicht terwijl je op de volgende pont wacht. Of wacht het pontje al op jou?Wil je de route inkorten dan kan dat door de pont te nemen naar Fort Vuren. Maar de echte die-hards struinen natuurlijk verder door het Munnikenland.

Vestingdriehoek Waterlinieroute

Vestingdriehoek Waterlinieroute

De Waterlinieroute is een prachtige fietsroute door het rivierengebied. Je fietst langs historische en imposante forten, vestingen en andere onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, tussen Werkendam en Asperen. Op de mooiste locaties kun je even uitrusten, picknicken of lunchen. De routebeschrijving start Buiten de Waterpoort in Gorinchem, maar je kunt in principe overal starten. Bij het startpunt in Gorinchem is voldoende parkeergelegenheid, dichtbij de historische vesting. Tip: de Waterlinieroute kun je het beste doen van mei t/ september. Buiten deze periode zijn niet alle locaties open en varen niet alle veren.Alle informatie vind je in de folder met kaart en routebeschrijving. Die kun je bij de VVV Gorinchem halen of hier gratis downloaden.