Fiets de Herinneringsroute 1939 – 2006 mee

Fiets de Herinneringsroute 1939 – 2006 mee

Vorig jaar waren de georganiseerde fietstochten rond het voormalige vliegveld een overweldigend succes. Alle tochten waren in een mum van tijd volgeboekt. En dus gaan we ze dit jaar opnieuw organiseren. Prudent Staal is wederom gids. Hij vertelt onderweg over de zichtbare sporen uit de Tweede Wereldoorlog en de vliegkampperiode.
Er kunnen 15 fietsers per keer mee, zodat hij het verhaal maar één keer hoeft te vertellen en er geen gevaarlijke verkeerssituaties kunnen ontstaan. De rit duurt ongeveer 2 uur en meefietsen kost €5 per persoon. De data zijn: 11 mei, 8 juni, 20 juli, 10 augustus en 21 september. Meld je aan door een mail te sturen naarhistorie@vliegveldvalkenburg.nl. Inschrijven gaat volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.
De info over de route staat hier: https://forten.nl/activiteit/de-herinneringsroute-vliegveld-valkenburg/
 

De Herinneringsroute Vliegveld Valkenburg

De Herinneringsroute Vliegveld Valkenburg

De Herinneringsroute Vliegveld Valkenburg voert de fietser ruim veertien kilometer langs historische plaatsen en cultureel erfgoed zoals de tankgracht, een restant van de Atlantikwall en het barakkendorp.
 
De fietsroute voert langs gedenkwaardige delen van Nederlands militair erfgoed en de Atlantikwall, de verdedigingslinie die door de Duitsers is gebouwd en loopt van Noorwegen tot aan de Spaanse grens.
Overblijfselen zoals de tankgracht, het voormalige barakkendorp en de voormalige tankmuur brengen een historisch verleden in beeld. Onderdeel van de route is ook het bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg. Hier is het roemruchte verleden van het vliegveld te bewonderen. Van de bezetting door de Duitsers in 1940, het Vrouwen Vredeskamp in 1982 tot aan de permanente sluiting in 2006.  
 
De fietsroute is een initiatief van de gemeenten Katwijk en Wassenaar en is tot stand gekomen met steun van de provincie Zuid-Holland.

Bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg

Bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg

In de voormalige telefooncentrale van Vliegveld Valkenburg is per september 2019 een bezoekerscentrum ingericht. In de bovengrondse bunker uit 1982 vind je een permanente expositie over de geschiedenis van het vliegveld. Bekijk foto’s, video’s, modellen en kleine...