door admin | 11-03-2024
Langs de Utrechtse waterlinie kom je op deze fietsroute tussen de natuur meerdere forten en andere bezienswaardigheden tegen. De geschiedenis van de Waterlinie kan je ontdekken bij Waterliniemuseum Fort bij Vechten, een van de forten die je onderweg tegenkomt. Soms moet je daarvoor een klein beetje van de route afwijken, maar omdat je ze met een simpele klik als extra knooppunt kunt toevoegen aan de route hoef je niet ver te zoeken. Fort Jutphaas heeft een andere bestemming gekregen met een fantastisch restaurant Celine, maar ook een fijne picknickplaats bij de fortwachter op het terrein van Jutphaas. Neem ook een kijkje bij Fort Werk aan de Korte Uitweg. Het Fort WKU, zoals het fort genoemd wordt, dat ooit de Noordelijke Lekdijk en Lange Uitweg verdedigde, is door zorgorganisatie Reinaerde prachtig gerenoveerd. Hier vind je ook een terras. Werk aan de Waalse Wetering (foto) is een prachtige locatie waar je je midden in de natuur waant. Vanaf het dak van het fort heb je een prachtig uitzicht over het linielandschap.
door admin | 11-03-2024
Wie zich wel eens afvraagt waar de naam van de Utrechtse wijk Lunetten vandaan komt weet na deze fietsroute het antwoord. Twee forten van de Hollandse Waterlinie, Lunet 1 (Fort van de Democratie) en Lunet 4 zijn opgenomen in deze route. Beide forten zijn te bezichtigen. Iets verder, in Nieuwegein, vind je een fort met een nieuwe bestemming: Wijnfort Jutphaas (zie foto) is tegenwoordig een schatkamer vol uitgelezen wijnen. Gelukkig is het ook mogelijk om een mooie fles aan te schaffen. Het Fort Werk aan de Korte Uitweg, dat vroeger de Noordelijke Lekdijk en de Lange Uitweg bewaakte, is door zorgorganisatie Reinaerde prachtig gerestaureerd. Meer over de Waterlinie kom je te weten bij het Fort bij Vechten. Hier is het Waterliniemuseum gevestigd. In De Bilt kom je het Herinneringscentrum tegen in Fort De Bilt. Een indrukwekkend monument vertelt hier over de dood van 140 mannen in de Tweede Wereldoorlog.
door admin | 11-03-2024
Deze fietsroute brengt je niet alleen langs prachtige plekken in de natuur, maar ook verschillende forten en andere bezienswaardigheden. Het bos en recreatiegebied Nieuw Wulven is genoemd naar het vroegere kasteel en ridderhofstad Wulven dat bij Houten lag. Dit kasteel is in 1827 verkocht aan baron Wijkerslooth de Weerdesteyn die het vijf jaar later af zou breken. Nu is er in dit mooie natuurgebied van het kasteel alleen nog het eiland met de slotgracht te zien. Ook Amelisweerd was een ridderhofstad. En een belangrijke: de eerste koning van Nederland, Lodewijk Napoleon, wilde van Amelisweerd de koninklijke residentie maken. Uiteindelijk heeft hij er slechts acht dagen op doorgebracht. In tegenstelling tot Wulven is het landgoed Oud Amelisweerd wel bewaard gebleven.Het Fort van de Democratie (Lunet 1), Fort Lunet IV, Fort Rijnauwen, Fort ’t Hemeltje (foto) en Fort de Vechten zal je onderweg tegenkomen. Daarnaast is een bezoekje aan het fantastische Spoorwegmuseum in Utrecht zeker de moeite waard. In het oude Maliebaanstation uit 1874 vind je een museum vol stoomlocomotieven, diesels, elektronische locomotieven, treinstellen, rijtuigen en trams.