Koude Oorlog Centrum Enschede

Koude Oorlog Centrum Enschede

Het Koude Oorlog Centrum zet zich in voor educatie over de Koude Oorlog rondom de voormalige Vliegbasis Twenthe en daarbuiten.
Er is geen plek in de regio waar je de Koude Oorlog kunt beleven als op Vliegbasis Twenthe. De shelters, bunkers en rolbanen liggen verscholen in het prachtige Twentse landschap. Vanaf de basis werd er dagelijks getraind om te kunnen reageren op een aanval vanuit het Warschaupact. Tijdens de wandelingen vertellen enthousiaste gidsen over wat er allemaal afspeelde achter de gesloten poorten van deze ooit zo geheimzinnige plek.  
SheltersHardened Aircraft Shelters, ook wel een HAS genoemd, zijn bunkers waarin een vliegtuig veilig gestald kon worden. Het gewapende beton kon tijdens luchtaanvallen bescherming bieden voor de geparkeerde straaljagers.
StartbanenVliegbasis Twenthe had twee startbanen. Eén startbaan van bijna 3 kilometer lang en een kortere baan van ongeveer 2 kilometer
Stichting Cultureel Erfgoed Koude OorlogStichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.
In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.
OpeningstijdenZaterdag 20 april 2024: 10:00 tot 16:00Zondag 21 april 2024: 10:00 tot 16:00
KostenEntree is gratis. Kosten rondleiding : 6 euro per persoon
Locatie/BereikbaarheidShelter B525 | Parkeerplaats Gefterberghoekweg, nabij kunstwerk DopplerVoor fietsers bereikbaar via GrefteberghoekwegMet de auto alleen bereikbaar via Noorderberggrensweg 
Parkeerplaats Vliegbasis Twenthe NoordVliegveldweg 3457524 PT Enschede
Aan de oostkant, bij Vliegveldweg 345 een klein stukje de Grefteberghoekweg op, is aan de linkerhand straks ruimte om auto’s te parkeren.
 
 

Vliegbasis Twenthe, Koude Oorlog Centrum (KOC) Enschede

Vliegbasis Twenthe, Koude Oorlog Centrum (KOC) Enschede

Hardened Aircraft Shelters, ook wel een HAS genoemd, zijn bunkers waarin een vliegtuig veilig gestald kon worden. Het Koude Oorlog centrum is een activiteit van de Stichting Conflictenlandschap. Het centrum, in oprichting, laat aan de hand van verhalen en objecten van...