Langs water en historische plaatsen

Langs water en historische plaatsen

Deze fietsroute brengt je dwars door Weesp, Abcoude en Vreeland, stuk voor stuk plaatsjes die een eigen sfeer meedragen. Weesp, met zijn oude straatjes en molens is een vesting van waaruit je uitkijkt over de Vecht. Bij het plaatsje Vreeland ligt Kasteel Vreeland, ontstaan in de 13de eeuw. Het is gebouwd door de bisschop van Utrecht. Je fietst door Abcoude, dat een gedeeltelijk beschermd dorpsgezicht heeft. Het heeft leuke bezienswaardigheden zoals molens en een oud fort. Ook brengt deze route je langs de Gaasperplas, aan de zuidrand van Amsterdam. Deze natuurrijke plas is eind jaren 60 ontstaan door de zandwinning voor de Gaasperdam. Daarnaast zie je Forteiland Pampus, een monumentaal Forteiland voor de kust van Amsterdam met 400 jaar oer-Hollandse geschiedenis en avontuur (zie foto). 

Weekendtocht Hollandse Waterlinies

Weekendtocht Hollandse Waterlinies

Weekendtocht Hollandse WaterliniesDeze weekendtocht begint in Vesting Weesp en gaat langs heel wat forten van de Hollandse Waterlinies. Je fietst door een fantastisch waterrijk landschap, met de Loosdrechtse, Ankeveense en Vinkeveense Plassen en rivier de Vecht. Ga op ontdekkingsreis door karakteristieke militair landschap en fiets door maar liefst vijf verdedigingslinies en 2000 jaar krijgsgeschiedenis. Tijdens de weekendtocht in de provincie Utrecht wisselen prachtige natuur, robuuste forten, brede rivieren en heerlijke terrassen elkaar af. Ze lopen langs fietsknooppunten en zijn daardoor makkelijk te volgen. Je trapt door een aangenaam decor van water, groen en vestingstadjes waar de sfeer van weleer hangt. Ben je na een lekker fortbiertje weer voldoende opgeladen? Dan fiets je verder langs forten, dijken, sluizen, kanalen, kazematten, groepsschuilplaatsen en grote groene gebieden die onder water gezet konden worden; een ingenieus systeem dat Nederland vroeger beschermde tegen vijandelijke troepen. Je kan de weekendtocht natuurlijk ook doordeweeks ontdekken. Stap op de fiets en ontdek deze oer-Hollandse verdedigingslinies

Fietsen langs forten rond Abcoude

Fietsen langs forten rond Abcoude

De fietsroute Fietsen langs forten rond Abcoude laat je uitgebreid kennismaken met bijzondere en historische plekken in en aan de rand van de Ronde Venen. Op bijzondere plekken in en aan de rand van De Ronde Venen vinden we Fort aan de Drecht, Fort Uithoorn, Fort Waver-Amstel, Fort aan de Winkel, Fort bij Abcoude, Fort bij Nigtevecht en Fort in de Botshol, allemaal onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze stelling, een verdedigingskring rondom de hoofdstad, is 135 kilometer lang, bevat 42 forten en is aangelegd tussen 1880 en 1914. Vlakbij, in de provincie Utrecht, ligt Fort Nieuwersluis. Dit fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die werd aangelegd om Holland te beschermen. Van Muiden tot aan de Biesbosch kon land onder water worden gezet zodat de vijand niet kon oprukken.De verzameling forten, kastelen en kazematten van de Stelling staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd om in 2020 UNESCO werelderfgoed te worden.

Fortenroute De Ronde Venen

Fortenroute De Ronde Venen

Op een steenworp afstand van Amsterdam biedt De Ronde Venen talloze recreatiemogelijkheden. De Vinkeveense Plassen met haar heldere water trekken dagrecreanten uit heel Nederland die er zwemmen, zeilen en duiken. Het charmante beschermde dorpsgezicht van Abcoude, het eeuwenoude en cultuurhistorisch waardevolle Geinlandschap onderdeel van het klassieke Hollandse veenweidegebied met zijn agritoerisme, zijn een bezoek waard voor wie wil onthaasten. Ook is De Ronde Venen een prima vertrekpunt om het Groene Hart via fiets-, wandel- en vaarroutes te ontdekken.Ontdek nu de forten van de Ronde Venen met deze prachtige fietsroute langs Fort aan de Drecht (Pannekoekenrestaurant), Fort bij Uithoorn, Fort Waver-Amstel (Wijnfort), Fort in de Botshol, Fort aan de Winkel, Fort bij Abcoude en Fort bij Nigtevecht (Gedenkplaats). Bereikbaarheid fortenrouteGoede startpunten voor de route zijn: de Toeristische Overstappunten in Vinkeveen en De Witte Dame in Abcoude, station Abcoude, carpoolterrein A2 Abcoude en Fort aan de Drecht. In Uithoorn en Vinkeveen zijn diverse fietsverhuurders. Het pontje bij fort Waver-Amstel vaart dagelijks tussen 9.00 en 18.00 uur.Deze route maakt gebruik van het fietsknooppuntensysteem (44 km), met mogelijkheden om een deel van de route te fietsen. Op de kaart zijn handige startpunten, de forten en horeca langs de route aangegeven.

Auto-toertocht rond de Stelling van Amsterdam

Auto-toertocht rond de Stelling van Amsterdam

De 150 kilometer lange route loopt door het rijke historische erfgoed van deze unieke verdedigingslinie. De Stelling van Amsterdam, gebouwd tussen 1880 en 1920, is een buitengewone waterlinie rondom de Nederlandse hoofdstad, Amsterdam. Het is een meesterwerk van militaire architectuur en werd ooit aangelegd om de stad te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. Vandaag de dag staat de Stelling op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dient het als een levend monument van de Nederlandse geschiedenis.De tocht begint met een gedetailleerde beschrijving van de route, zodat je kunt genieten van de prachtige landschappen en historische bezienswaardigheden langs de weg. Je passeert maar liefst 19 forten, diverse sluizen, en andere verdedigingswerken die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam.Praktische informatieControleer de openingstijden van de forten en musea die je wilt bezoeken, aangezien deze kunnen variëren.Via de blauwe knop is een PDF met een nauwkeurige routebeschrijving te downloaden.De route is gemaakt door Tjeerd Overdijk.Vertrekpunt: Fort bij UithoornMijdrechtse Zuwe 311427AV UithoornEindpunt:Paviljoen WesteinderKudelstaartseweg 221431 GA Aalsmeer