Speciale openstelling Fort bij Uithoorn

Speciale openstelling Fort bij Uithoorn

Een authentiek fort, alsof er zo een soldaat om de hoek kan komen…

Fort bij Uithoorn wordt in de volksmond vaak Fort Amstelhoek genoemd. Kenmerkend aan dit fort zijn de twee gebouwen met hefkoepelgeschut die via een overdekte en deels ondergrondse gang met het fort zijn verbonden. Veel orginele elementen van het fort zijn door de jaren bewaard gebleven zoals de houten afscheidingen in de fortruimten en de telegraafkamer en de houten loods.
Speciaal voor het Weekend van het Verdedigingserfgoed is het fort in Amstelhoek op zondag 21 april van 10:00 tot 16:00 open voor publiek. 
Vanaf 10.30 uur is er de mogelijkheid om een rondleiding van ongeveer een uur te volgen. Ervaren gidsen leiden de bezoekers rond en informeren hen over de historie van het fort en de rol ervan tijdens de Koude Oorlog. Voor wie liever een rondje buiten wil lopen, zijn er het Hazenpad en het Bramenpad beschikbaar. Om 13.00 uur is er een speciale kinderrondleiding voor kinderen van 6-12 jaar oud. Ouders, grootouders en andere fortbezoekers kunnen meelopen, afhankelijk van de grootte van de groep. 
Deze eerste openstelling van Fort bij Uithoorn in het nieuwe seizoen is mogelijk gemaakt door de inzet van onze vaste groep fortvrijwilligers. Als je het leuk lijkt om hierbij aan te sluiten en ook op het fort aan de slag te gaan, horen we dat graag! Je kunt je gegevens achterlaten bij de koffiebar in de loods. We zullen dan snel contact met je opnemen om te bespreken wat het beste bij jou past. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@fortbijuithoorn.nl.
In de loods is er koffie, thee en limonade verkrijgbaar, evenals wat lekkers (alleen contant geld!). Hier kun je ook meer te weten komen over de geplande werkzaamheden en de toekomst van het fort en Stadsfort Zwier.
In 2024 zijn er op het fort geen andere publiek toegankelijke activiteiten gepland. Als je de loods in zijn oude vorm nog een laatste keer wilt bekijken, is dit je kans! Vanaf juli zal eindelijk de langverwachte restauratie van de genieloods en het onderhoud aan het fortdak beginnen
Toegang tot het fort is gratis op 21 april, maar bedenk: voor niets gaat alleen de zon op! Een vrijwillige bijdrage voor de gidsen en andere vrijwilligers wordt zeer gewaardeerd. 
Indien mogelijk, kom te voet of met de fiets. Het fort is echter ook goed bereikbaar met de auto, en er is voldoende parkeergelegenheid op de aangewezen plekken op het parkeerterrein van het fort.
LocatieFort bij UithoornMijdrechtse Zuwe 311427 AV Amstelhoek
 
 

Langs water en historische plaatsen

Langs water en historische plaatsen

Deze fietsroute brengt je dwars door Weesp, Abcoude en Vreeland, stuk voor stuk plaatsjes die een eigen sfeer meedragen. Weesp, met zijn oude straatjes en molens is een vesting van waaruit je uitkijkt over de Vecht. Bij het plaatsje Vreeland ligt Kasteel Vreeland, ontstaan in de 13de eeuw. Het is gebouwd door de bisschop van Utrecht. Je fietst door Abcoude, dat een gedeeltelijk beschermd dorpsgezicht heeft. Het heeft leuke bezienswaardigheden zoals molens en een oud fort. Ook brengt deze route je langs de Gaasperplas, aan de zuidrand van Amsterdam. Deze natuurrijke plas is eind jaren 60 ontstaan door de zandwinning voor de Gaasperdam. Daarnaast zie je Forteiland Pampus, een monumentaal Forteiland voor de kust van Amsterdam met 400 jaar oer-Hollandse geschiedenis en avontuur (zie foto). 

Weekendtocht Hollandse Waterlinies

Weekendtocht Hollandse Waterlinies

Weekendtocht Hollandse WaterliniesDeze weekendtocht begint in Vesting Weesp en gaat langs heel wat forten van de Hollandse Waterlinies. Je fietst door een fantastisch waterrijk landschap, met de Loosdrechtse, Ankeveense en Vinkeveense Plassen en rivier de Vecht. Ga op ontdekkingsreis door karakteristieke militair landschap en fiets door maar liefst vijf verdedigingslinies en 2000 jaar krijgsgeschiedenis. Tijdens de weekendtocht in de provincie Utrecht wisselen prachtige natuur, robuuste forten, brede rivieren en heerlijke terrassen elkaar af. Ze lopen langs fietsknooppunten en zijn daardoor makkelijk te volgen. Je trapt door een aangenaam decor van water, groen en vestingstadjes waar de sfeer van weleer hangt. Ben je na een lekker fortbiertje weer voldoende opgeladen? Dan fiets je verder langs forten, dijken, sluizen, kanalen, kazematten, groepsschuilplaatsen en grote groene gebieden die onder water gezet konden worden; een ingenieus systeem dat Nederland vroeger beschermde tegen vijandelijke troepen. Je kan de weekendtocht natuurlijk ook doordeweeks ontdekken. Stap op de fiets en ontdek deze oer-Hollandse verdedigingslinies

Fietsen langs forten rond Abcoude

Fietsen langs forten rond Abcoude

De fietsroute Fietsen langs forten rond Abcoude laat je uitgebreid kennismaken met bijzondere en historische plekken in en aan de rand van de Ronde Venen. Op bijzondere plekken in en aan de rand van De Ronde Venen vinden we Fort aan de Drecht, Fort Uithoorn, Fort Waver-Amstel, Fort aan de Winkel, Fort bij Abcoude, Fort bij Nigtevecht en Fort in de Botshol, allemaal onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze stelling, een verdedigingskring rondom de hoofdstad, is 135 kilometer lang, bevat 42 forten en is aangelegd tussen 1880 en 1914. Vlakbij, in de provincie Utrecht, ligt Fort Nieuwersluis. Dit fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die werd aangelegd om Holland te beschermen. Van Muiden tot aan de Biesbosch kon land onder water worden gezet zodat de vijand niet kon oprukken.De verzameling forten, kastelen en kazematten van de Stelling staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd om in 2020 UNESCO werelderfgoed te worden.

Fortenroute De Ronde Venen

Fortenroute De Ronde Venen

Op een steenworp afstand van Amsterdam biedt De Ronde Venen talloze recreatiemogelijkheden. De Vinkeveense Plassen met haar heldere water trekken dagrecreanten uit heel Nederland die er zwemmen, zeilen en duiken. Het charmante beschermde dorpsgezicht van Abcoude, het eeuwenoude en cultuurhistorisch waardevolle Geinlandschap onderdeel van het klassieke Hollandse veenweidegebied met zijn agritoerisme, zijn een bezoek waard voor wie wil onthaasten. Ook is De Ronde Venen een prima vertrekpunt om het Groene Hart via fiets-, wandel- en vaarroutes te ontdekken.Ontdek nu de forten van de Ronde Venen met deze prachtige fietsroute langs Fort aan de Drecht (Pannekoekenrestaurant), Fort bij Uithoorn, Fort Waver-Amstel (Wijnfort), Fort in de Botshol, Fort aan de Winkel, Fort bij Abcoude en Fort bij Nigtevecht (Gedenkplaats). Bereikbaarheid fortenrouteGoede startpunten voor de route zijn: de Toeristische Overstappunten in Vinkeveen en De Witte Dame in Abcoude, station Abcoude, carpoolterrein A2 Abcoude en Fort aan de Drecht. In Uithoorn en Vinkeveen zijn diverse fietsverhuurders. Het pontje bij fort Waver-Amstel vaart dagelijks tussen 9.00 en 18.00 uur.Deze route maakt gebruik van het fietsknooppuntensysteem (44 km), met mogelijkheden om een deel van de route te fietsen. Op de kaart zijn handige startpunten, de forten en horeca langs de route aangegeven.