Waterlinieroute

Waterlinieroute

Het Rivierengebied leent zich uitstekend voor skaten en skeeleren. De eindeloze dijken, het mooie rivierenlandschap, de weilanden, fruitboomgaarden en de vele monumentale panden maken het zeer de moeite waard om op kleine wieltjes te beleven.In het Lek en Linge-gebied rondom Culemborg zijn vier prachtige skateroutes uitgezet. De routekaartjes zijn te downloaden via Schaats- en Skatevereniging Lek en Linge. De routes zijn voorzien van bewegwijzering. De skateroutes tonen de vergezichten over de uiterwaarden van de Lek en voeren langs de boomgaarden en oevers van de Linge naar de restanten van de Hollandsche Waterlinie.
De skateroutesroutes zijn gemakkelijk bereikbaar via de NS-stations Culemborg en Geldermalsen. Een revolutionaire manier om het land tegen invallers te verdedigen: gewoon het land onder water laten lopen! Onderdelen van de nieuwe Hollandse Waterlinie zijn nog steeds duidelijk zichtbaar in het landschap van het Lek en Lingegebied. Beschreven worden de elementen tussen Lek en Linge, tussen Asperen en Culemborg.
Begonnen wordt echter op de plaats waar de route vanaf het zuiden over de Diefdijk voert. Links land en rechts land. T

Waterliniepad

Waterliniepad

Het 319 kilometer lange Waterliniepad loopt van Volendam naar Dordrecht is een aaneenschakeling van fraaie steden en oude vestingstadjes als Volendam, Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem. De route eindigt in Dordrecht, de oudste stad van Holland. En hoewel je in de Randstad bent, loop je continu door prachtige natuur: de Vechtplassen, langs rivieren zoals het Gein en de Lek, en het nationale park de Biesbosch. Het wandelpad volgt de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie: UNESCO Werelderfgoed.Het is een bijzonder Lange-Afstand-Wandelpad lopende langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De route voert door UNESCO werelderfgoed, afwisselende natuur en is doordrenkt van historie. De vele forten, bunkers, sluizen, dijken en kanaaltjes vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland.Sfeervolle stadjesDe vestingstadjes zijn een bezoek waard. In Asperen, kun je bijvoorbeeld de gerestaureerde stadswal en een oude waterpoort zien. Naarden is één van de best bewaarde vestingsteden van Europa met bastions, stadspoorten en grachten. Het Nederlands Vestingmuseum leert je alles over de vestingwerken die je op het Waterliniepad tegenkomt.Ga op pad en kom onderweg tot rust op een van de 95 forten, voor een drankje, hapje of overnachting. De route is verdeeld in 20 trajecten, in lengtes van 12 tot 23 kilometer. 

Jan Blanken Route

Jan Blanken Route

Deze route leidt je door het gebied waar de waterwerken van ingenieur Jan Blanken (1755 – 1838) het landschap bepalen. Over de eeuwenoude Diefdijk en langs uniek gelegen forten. Door historische vestingsteden en polders met prachtige vergezichten. Volg de knooppunten en ontdek het gebied waar Jan Blanken jarenlang gewoond én gewerkt heeft! Vind je 75 km te lang? Kies dan voor de Waterwerkenroute van 29 km.