door admin | 11-03-2024
Het Kromme Rijnpad is misschien wel de mooiste wandelroute van Utrecht. Deze gevarieerde wandeltocht tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede volgt de loop van de Kromme Rijn en voert deels over een oud jaagpad. De route is in totaal 29 km lang, maar op te delen in verschillende etappes. Onderweg kun je genieten van grote verscheidenheid aan flora en fauna, statige landgoederen en boomgaarden en ontdek je delen van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
door admin | 11-03-2024
Start route:Walplantsoen/ De Blauwe Pannen in Wijk bij Duurstede, TOP Cothen, Werkhoven, Odijk en Bunnik.De Kromme Rijn was een wirwar van kreken, moerassen en hogere gronden. In 1122 werd de oude loop bij Wijk bij Duurstede afgedamd, ten faveure van een nieuwe loop rechtstreeks naar Utrecht. De oude hoofdstroom werd de Kromme Rijn genoemd en bleef van belang voor scheepvaart, landbouw en bewoners. Vanaf 1870 werd de rivier essentieel voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militair verdedigingswerk. De laatste decennia is de rivier van belang voor recreatie en natuur.
door admin | 11-03-2024
‘Waterlinie-Lunetten’ is een wandellijn tussen de binnenstad van Utrecht en Nieuwegein. Het eerste stuk gaat de route gelijk op met wandellijn ‘Waterlinie-Houtense vlakte’. U wandelt langs de Kromme Rijn en gaat via de vier forten van Lunetten en het inundatiekanaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie de stad uit. De tocht gaat via de groenstroken van Lunetten en langs een paar fruitboomgaarden naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Hier kunt u bij knooppunt Nieuwegeinse Brug uw tocht verlengen met de wandellijn ‘Utrecht aan de Rivier’ naar Vreeswijk of met de route ‘Schalkwijkse Wetering’ naar station Houten Castellum. Of u reist terug per bus. U kunt de route ook in omgekeerde richting lopen. Het is een wandellijn tussen de binnenstad van Utrecht en het centrum van de stad Houten. Het eerste stuk gaat de route gelijk op met wandellijn ‘Waterlinie-Lunetten’. De lijn voert langs forten en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. U wandelt vanaf de oude stadswal via de Kromme Rijn en twee forten dwars door de verboden kringen, langs groepsschuilplaatsen en op de Houtense Vlakte, door oude en nieuwe natuur naar het station van Houten. U kunt de route ook in omgekeerde richting lopen.
door admin | 11-03-2024
Langs de Utrechtse waterlinie kom je op deze fietsroute tussen de natuur meerdere forten en andere bezienswaardigheden tegen. De geschiedenis van de Waterlinie kan je ontdekken bij Waterliniemuseum Fort bij Vechten, een van de forten die je onderweg tegenkomt. Soms moet je daarvoor een klein beetje van de route afwijken, maar omdat je ze met een simpele klik als extra knooppunt kunt toevoegen aan de route hoef je niet ver te zoeken. Fort Jutphaas heeft een andere bestemming gekregen met een fantastisch restaurant Celine, maar ook een fijne picknickplaats bij de fortwachter op het terrein van Jutphaas. Neem ook een kijkje bij Fort Werk aan de Korte Uitweg. Het Fort WKU, zoals het fort genoemd wordt, dat ooit de Noordelijke Lekdijk en Lange Uitweg verdedigde, is door zorgorganisatie Reinaerde prachtig gerenoveerd. Hier vind je ook een terras. Werk aan de Waalse Wetering (foto) is een prachtige locatie waar je je midden in de natuur waant. Vanaf het dak van het fort heb je een prachtig uitzicht over het linielandschap.
door admin | 11-03-2024
Wie zich wel eens afvraagt waar de naam van de Utrechtse wijk Lunetten vandaan komt weet na deze fietsroute het antwoord. Twee forten van de Hollandse Waterlinie, Lunet 1 (Fort van de Democratie) en Lunet 4 zijn opgenomen in deze route. Beide forten zijn te bezichtigen. Iets verder, in Nieuwegein, vind je een fort met een nieuwe bestemming: Wijnfort Jutphaas (zie foto) is tegenwoordig een schatkamer vol uitgelezen wijnen. Gelukkig is het ook mogelijk om een mooie fles aan te schaffen. Het Fort Werk aan de Korte Uitweg, dat vroeger de Noordelijke Lekdijk en de Lange Uitweg bewaakte, is door zorgorganisatie Reinaerde prachtig gerestaureerd. Meer over de Waterlinie kom je te weten bij het Fort bij Vechten. Hier is het Waterliniemuseum gevestigd. In De Bilt kom je het Herinneringscentrum tegen in Fort De Bilt. Een indrukwekkend monument vertelt hier over de dood van 140 mannen in de Tweede Wereldoorlog.