PTT/KPN Atoombunker Arnhem (vooraf aanmelden)

PTT/KPN Atoombunker Arnhem (vooraf aanmelden)

De PTT/KPN Atoombunker in Arnhem werd tijdens de Koude Oorlog gebouwd om de communicatie in Nederland te waarborgen in het geval van een aanval. De Atoombunker was onderdeel van een netwerk van PTT-bunkers in Nederland, bedoeld om essentiële telecommunicatie-infrastructuur te beschermen en te zorgen dat belangrijke partijen zoals ministeries, de Bescherming Bevolking, brandweerkazernes, ziekenhuizen en burgemeesters met elkaar konden blijven communiceren. Na de Koude Oorlog bleef de bunker in gebruik als ondergronds beveiligd opstelpunt voor het Nationaal Noodnet, waarmee belangrijke instanties met elkaar konden communiceren, zelfs bij grote calamiteiten. 
De Atoombunker die midden in een woonwijk in Arnhem ligt, is goed uitgerust met verschillende faciliteiten, waaronder slaapvertrekken, een commandocentrum en verschillende technische ruimtes. De Atoombunker bood plaats aan een team van maximaal 40 PTT’ers. Het is de enige bunker van de 23 gebouwde PTT bunkers die volledig intact is gebleven en is nu opengesteld voor het publiek mede dankzij KPN die de bunker heeft overgedragen aan een stichting. Bezoekers kunnen leren over de rol van PTT/KPN op het gebied van crisiscommunicatie in het verleden en heden, waardoor een bezoek aan deze bunker een unieke ervaring is als een van de weinige nog operationele atoombunkers in Nederland.
De bunker is vanwege allerlei trappen en hoge drempels helaas niet geschikt voor minder validen. 
Tijdens beide dagen van het evenement worden er rondleidingen gehouden om 9.00 / 10.30 / 12.00 / 14.00 / 15.30 / 17.00 uur. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen de bunker gratis bezoeken (mits onder begeleiding van een betalende volwassene). 
Inschrijven voor een rondleiding kan door een mail te sturen naar atoombunkerrondleiding@gmail.com onder vermelding van de voorkeurdag en alle namen + leeftijden van de deelnemers. Als er op jouw voorkeurdag nog plek is, dan wordt je ingedeeld bij één van de rondleidingen van die dag. 
Stichting Cultureel Erfgoed Koude OorlogStichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.
In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.
Kosten entreeVolwassenen: € 20,-Jeugd 13 tot en met 17 jaar: € 12,50Kinderen tot en met 12 jaar: gratisMinima krijgen op vertoon van hun Gelre pas 50% korting
Uitsluitend contant bij aanvang rondleiding
 

PTT/KPN Atoombunker

PTT/KPN Atoombunker

De PTT/KPN Atoombunker in Arnhem, gebouwd tijdens de Koude Oorlog, waarborgde de communicatie in Nederland bij een aanval. Onderdeel van een netwerk van PTT-bunkers, beschermde het essentiƫle telecommunicatie-infrastructuur voor instanties zoals ministeries, de...