Ommetje Nieuwersluis

Ommetje Nieuwersluis

Het Ommetje Nieuwersluis leidt u door het buitengebied van Loenen aan de Vecht en Nieuwersluis. Over het jaagpad, langs buitenplaatsen, fort Nieuwersluis en de voormalige woning van W.G. van de Hulst.De rondwandeling van 7 km is gemarkeerd in twee richtingen. Een deel van de route gaat over smalle en onverharde paden. Deze zijn niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. De nummers op de kaart verwijzen naar de onderwerpen die beschreven worden in de brochure.Startpunt: Parkeerplaats aan de Molendijk, Loenen aan de VechtOpenbaar vervoer: Buslijn 120, halte DorpVerkooppunten brochure: De Heeren in Loenen, Rijksstraatweg 116a, 3632 AG Loenen aan de Vecht en sigarenmagazijn De Beurs Grutterstraat 1, Loenen aan de Vecht.

Vestingwandeling Gorinchem

Vestingwandeling Gorinchem

De middeleeuwse stadsmuren zijn in de 16e eeuw vervangen door nieuwe vestingwallen met elf bastions. Die zijn er nog steeds. Gorinchem is daarmee de grootste vesting in oude staat!Wil je de vesting zelf ontdekken? Doe dan de Vestingwandeling. De wandeling van 5 km. voert je over de stadswallen en langs de highlights uit de – vooral militaire – geschiedenis van de stad. Zo ontdek je ook de verhalen áchter de fraaie gevels. Waar werd het Tolhuis voor gebruikt? Of de Luisterpost? Rust onderweg even uit op een bankje om te genieten van de prachtige uitzichten over de rivier. De Vestingwandeling is voor € 2 te koop bij de VVV en in de webshop.

Kromme Rijnpad

Kromme Rijnpad

Het Kromme Rijnpad is misschien wel de mooiste wandelroute van Utrecht. Deze gevarieerde wandeltocht tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede volgt de loop van de Kromme Rijn en voert deels over een oud jaagpad. De route is in totaal 29 km lang, maar op te delen in verschillende etappes. Onderweg kun je genieten van grote verscheidenheid aan flora en fauna, statige landgoederen en boomgaarden en ontdek je delen van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Angstelroute

Angstelroute

Dat Nederland een waterland is merk je tijdens deze wandeling duidelijk. Vanuit Nieuwersluis wandel je eerst een stukje langs de kronkelende rivier de Vecht, met rechts een in het groen verscholen Waterliniefort en links enkele buitenplaatsen uit de Gouden Eeuw. Dan met het gele rijksvoetveer over het Amsterdam-Rijnkanaal om na een kaarsrecht stuk kanaalweg door te steken naar een bochtig zijriviertje van de Vecht: de Angstel, naamgever van deze route. Over het onverharde jaagpad gaat het opLoenersloot aan. Op de terugweg wandel je via de oostelijke oever van het kanaal. Dan afslaan bij de Nieuwe Wetering en over een sappige graskade om de buitengracht van Fort Nieuwersluis (zie foto) terug naar het startpunt. 

Poëzieroute

Poëzieroute

Tijdens de poëzieroute wandel je 7,5 km door Gorinchem langs 39 gedichten en tekstfragmenten. Ze zijn geschilderd op muren, bevestigd op paaltjes en banken of verwerkt in het trottoir. En ze hebben allemaal een link met Gorinchem; omdat het gedicht of fragment over de stad gaat of omdat de dichter of schrijver er geboren is of gewoond heeft. Met de QR-codes in het boekje kun je de gedichten beluisteren op je smartphone of tablet.De Poëzieroute is voor € 5 te koop bij de VVV Gorinchem, de stationsrestauratie, Gorcumse boekhandels en de nautische boekhandel Datema op het Eind (als je met de pont komt). De route is ook online te bestellen via de webshop.