Ommetje Nieuwersluis

Ommetje Nieuwersluis

Het Ommetje Nieuwersluis leidt u door het buitengebied van Loenen aan de Vecht en Nieuwersluis. Over het jaagpad, langs buitenplaatsen, fort Nieuwersluis en de voormalige woning van W.G. van de Hulst.De rondwandeling van 7 km is gemarkeerd in twee richtingen. Een deel van de route gaat over smalle en onverharde paden. Deze zijn niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. De nummers op de kaart verwijzen naar de onderwerpen die beschreven worden in de brochure.Startpunt: Parkeerplaats aan de Molendijk, Loenen aan de VechtOpenbaar vervoer: Buslijn 120, halte DorpVerkooppunten brochure: De Heeren in Loenen, Rijksstraatweg 116a, 3632 AG Loenen aan de Vecht en sigarenmagazijn De Beurs Grutterstraat 1, Loenen aan de Vecht.

Vestingwandeling Gorinchem

Vestingwandeling Gorinchem

De middeleeuwse stadsmuren zijn in de 16e eeuw vervangen door nieuwe vestingwallen met elf bastions. Die zijn er nog steeds. Gorinchem is daarmee de grootste vesting in oude staat!Wil je de vesting zelf ontdekken? Doe dan de Vestingwandeling. De wandeling van 5 km. voert je over de stadswallen en langs de highlights uit de – vooral militaire – geschiedenis van de stad. Zo ontdek je ook de verhalen áchter de fraaie gevels. Waar werd het Tolhuis voor gebruikt? Of de Luisterpost? Rust onderweg even uit op een bankje om te genieten van de prachtige uitzichten over de rivier. De Vestingwandeling is voor € 2 te koop bij de VVV en in de webshop.

Waterlinieommetje Gorinchem

Waterlinieommetje Gorinchem

Gorinchem heeft een bijzondere geschiedenis en is een aantrekkelijke stad. Eind zestiende eeuw werd er ter verdediging een vestinggracht en omwalling aangelegd. De stad gold als een hoeksteen van de Oude Hollandse Waterlinie en was een belangrijke stad bij de verdediging van Holland. Dat is nog steeds zichtbaar in de stadspoorten en vestingwallen. Ook de schitterende ligging aan de Merwede en de Linge maakt een bezoek aan Gorinchem zeker de moeite waard. Vanuit Gorinchem zijn vele fiets- en wandeltochten langs de rivieren en vestingwerken te maken. Zo kunt u de mooie historische binnenstad met haar verdedigingswerken goed bezichtigen door een ‘ommetje’ te maken. Bent u tenslotte uitgefietst of- gewandeld? Dan kunt u in de historische binnenstad terecht voor het grote aanbod aan winkels, cultuur en horecagelegenheden. Gorinchem, genoeg te doen!

Kromme Rijnpad

Kromme Rijnpad

Het Kromme Rijnpad is misschien wel de mooiste wandelroute van Utrecht. Deze gevarieerde wandeltocht tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede volgt de loop van de Kromme Rijn en voert deels over een oud jaagpad. De route is in totaal 29 km lang, maar op te delen in verschillende etappes. Onderweg kun je genieten van grote verscheidenheid aan flora en fauna, statige landgoederen en boomgaarden en ontdek je delen van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Angstelroute

Angstelroute

Dat Nederland een waterland is merk je tijdens deze wandeling duidelijk. Vanuit Nieuwersluis wandel je eerst een stukje langs de kronkelende rivier de Vecht, met rechts een in het groen verscholen Waterliniefort en links enkele buitenplaatsen uit de Gouden Eeuw. Dan met het gele rijksvoetveer over het Amsterdam-Rijnkanaal om na een kaarsrecht stuk kanaalweg door te steken naar een bochtig zijriviertje van de Vecht: de Angstel, naamgever van deze route. Over het onverharde jaagpad gaat het opLoenersloot aan. Op de terugweg wandel je via de oostelijke oever van het kanaal. Dan afslaan bij de Nieuwe Wetering en over een sappige graskade om de buitengracht van Fort Nieuwersluis (zie foto) terug naar het startpunt.