Weekendtocht Hollandse Waterlinies

Weekendtocht Hollandse Waterlinies

Weekendtocht Hollandse WaterliniesDeze weekendtocht begint in Vesting Weesp en gaat langs heel wat forten van de Hollandse Waterlinies. Je fietst door een fantastisch waterrijk landschap, met de Loosdrechtse, Ankeveense en Vinkeveense Plassen en rivier de Vecht. Ga op ontdekkingsreis door karakteristieke militair landschap en fiets door maar liefst vijf verdedigingslinies en 2000 jaar krijgsgeschiedenis. Tijdens de weekendtocht in de provincie Utrecht wisselen prachtige natuur, robuuste forten, brede rivieren en heerlijke terrassen elkaar af. Ze lopen langs fietsknooppunten en zijn daardoor makkelijk te volgen. Je trapt door een aangenaam decor van water, groen en vestingstadjes waar de sfeer van weleer hangt. Ben je na een lekker fortbiertje weer voldoende opgeladen? Dan fiets je verder langs forten, dijken, sluizen, kanalen, kazematten, groepsschuilplaatsen en grote groene gebieden die onder water gezet konden worden; een ingenieus systeem dat Nederland vroeger beschermde tegen vijandelijke troepen. Je kan de weekendtocht natuurlijk ook doordeweeks ontdekken. Stap op de fiets en ontdek deze oer-Hollandse verdedigingslinies

Bunkerrroute

Bunkerrroute

Deze gevarieerde bunkerroute (66,7 km) voert je langs stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog. De kust van Walcheren werd door de Duitse bezetter vanaf 1942 extra versterkt. Het resultaat was een linie van bunkers, tankgrachten en robuuste versperringen.
In de buurt van Koudekerke kun je de restanten van dit zogeheten landfront nog duidelijk zien liggen. In totaal zijn er zo’n 80 bunkers blijven staan op Walcheren. Benieuwd wat er schuilgaat achter de dikke betonnen muren? Maak dan een tussenstop bij het Bunkermuseum in Zoutelande.
Voor de bevrijding van Walcheren betaalde de bevolking een hoge prijs. De dijken werden door geallieerde vliegtuigen opzettelijk gebombardeerd om de bezetter te verjagen. In Westkapelle trok dit drama diepe sporen. Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis heeft het verhaal rondom het bombardement duidelijk in kaart gebracht.
De route kan ingekort worden tot een route van 31,2 km of 39,1 km.

Fietsen langs forten rond Abcoude

Fietsen langs forten rond Abcoude

De fietsroute Fietsen langs forten rond Abcoude laat je uitgebreid kennismaken met bijzondere en historische plekken in en aan de rand van de Ronde Venen. Op bijzondere plekken in en aan de rand van De Ronde Venen vinden we Fort aan de Drecht, Fort Uithoorn, Fort Waver-Amstel, Fort aan de Winkel, Fort bij Abcoude, Fort bij Nigtevecht en Fort in de Botshol, allemaal onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze stelling, een verdedigingskring rondom de hoofdstad, is 135 kilometer lang, bevat 42 forten en is aangelegd tussen 1880 en 1914. Vlakbij, in de provincie Utrecht, ligt Fort Nieuwersluis. Dit fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die werd aangelegd om Holland te beschermen. Van Muiden tot aan de Biesbosch kon land onder water worden gezet zodat de vijand niet kon oprukken.De verzameling forten, kastelen en kazematten van de Stelling staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd om in 2020 UNESCO werelderfgoed te worden.

Fietsroute van Vlissingen naar Westkapelle

Fietsroute van Vlissingen naar Westkapelle

Vlissingen, Koudekerke, WestkapelleVlissingen heeft een internationale achtergrond. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog kwam de stad in handen van de Spanjaarden, tot de bewoners hen de stad uit wisten te krijgen. In 1585 was Vlissingen het geschenk aan koningin Elisabeth in ruil voor hulp in de strijd tegen de Spanjaarden. Er was de bezetting door Duitsers in de Tweede Wereldoorlog en de Inundatie van Walcheren door de Britse geallieerden. Het gevolg van die onderwaterzetting is nog het beste te zien in de baai van Westkapelle. In het Polderhuis Dijk- en Oorlogsmuseum in Westkapelle kom je hier alles over te weten. 
Dankzij het Verdrag van Fontainebleau is Vlissingen ook nog een tijdje Frans bezit geweest. Nog altijd weten de nazaten van de vroegere veroveraars dit deel van Zeeland te vinden en dat is geen wonder. Want al willen de inwoners Zeeuws en Nederlands blijven: meegenieten mag altijd!
Hoewel je misschien zou denken dat Zeeland vlak is, kun je zomaar een vliedberg tegenkomen. Dit zijn heuvels van aarde die vanaf de 11e eeuw zijn aangelegd als woonheuvels. Later werden er ook verdedigingstorens (ook wel bekend als mottekastelen) op gebouwd. Zeeland kende in de middeleeuwen wel honderden vliedbergen, maar nu zijn er maar zo’n veertig over. Twee ervan zul je passeren tijdens deze route. 

Rondje Vecht

Rondje Vecht

De Vecht en de Vechtplassen tussen Weesp en Utrecht vormden de ruggengraat van een groot deel van de linie. Het gebied ten oosten van de Vecht kon onder water worden gezet omdat de rivier hoger lag dan het land. Zo konden de Nederlandse legers in de 17e eeuw grote stukken land onder water zetten en darmee de vijand tegenhouden. Het gebied dat onder water stond, was niet diep genoeg om in te varen maar wel te diep om doorheen te waden met geschut. Bovendien werden wegen en sloten zo onzichtbaar waardoor het betreden van het gebied gevaarlijk was. De waterplas was daarnaast te breed om over heen te schieten.Vandaag de dag zijn de rivier en de plassen populair om in te zwemmen, op te varen of langs te wandelen én fietsen. Ontdek de waterlinie op de fiets en kom meer te weten over de bijzondere geschiedenis ervan.