Loosdrechtse plassen, Vecht en Gooi

Loosdrechtse plassen, Vecht en Gooi

Let op, smalle dijkweggetjes, maar erg mooi!Al in de middeleeuwen werd in het Hollands-Utrechtse veengebied turf gewonnen om te dienen als brandstof. Vanaf de 16de eeuw was turf naast hout de belangrijkste brandstof. Vooral de steden die voor hun groeiende nijverheid energie nodig hadden, waren grote afnemers.In eerste instantie werd turf gestoken van de hoger gelegen veenkussens. Rond 1530 was het delven van turf zover gevorderd dat op veel plaatsen het grondwaterniveau werd bereikt. Vanaf dat moment werd er steeds vaker turf gebaggerd: het slagturven. Met baggerbeugels, een soort schepnet met lange stok, werd het natte veen van onder het wateroppervlak weggehaald.Het weggebaggerde veen werd op uitgespaarde stroken land (legakkers) te drogen gelegd en tot turven versneden. Nadat de hele veenlaag was weggebaggerd, bleven er langgerekte plassen (petgaten) achter, die verder waardeloos waren.Om aan de groeiende brandstofbehoefte te voldoen, moest men steeds grotere stukken grond afgraven. De legakkers werden steeds smaller, de petgaten steeds breder en dieper. Daardoor kon het gebeuren dat bij storm de legakkers door het water werden weggeslagen zodat er meren ontstonden. Op die manier zijn onder meer de Loosdrechtse- en Vinkeveense Plassen ontstaan.

Auto-toertocht rond de Stelling van Amsterdam

Auto-toertocht rond de Stelling van Amsterdam

De 150 kilometer lange route loopt door het rijke historische erfgoed van deze unieke verdedigingslinie. De Stelling van Amsterdam, gebouwd tussen 1880 en 1920, is een buitengewone waterlinie rondom de Nederlandse hoofdstad, Amsterdam. Het is een meesterwerk van militaire architectuur en werd ooit aangelegd om de stad te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. Vandaag de dag staat de Stelling op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dient het als een levend monument van de Nederlandse geschiedenis.De tocht begint met een gedetailleerde beschrijving van de route, zodat je kunt genieten van de prachtige landschappen en historische bezienswaardigheden langs de weg. Je passeert maar liefst 19 forten, diverse sluizen, en andere verdedigingswerken die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam.Praktische informatieControleer de openingstijden van de forten en musea die je wilt bezoeken, aangezien deze kunnen variëren.Via de blauwe knop is een PDF met een nauwkeurige routebeschrijving te downloaden.De route is gemaakt door Tjeerd Overdijk.Vertrekpunt: Fort bij UithoornMijdrechtse Zuwe 311427AV UithoornEindpunt:Paviljoen WesteinderKudelstaartseweg 221431 GA Aalsmeer

Lek- en Lingeroute

Lek- en Lingeroute

De Lek- en Lingeroute is een route door oer-Hollands polderlandschap van sappige weiden, grazende koeien, kerktorens, boerderijen en molens langs sloten met kroos. Maar ook door hartveroverend rivierengebied met historische stadjes en dorpen vol monumentale panden. De brede en bochtige Lek zorgt voor een wijds landschap waar trage binnenschepen doorheen schuiven. De uiterwaarden langs de kleinere rivieren Giessen en Linge zijn intiemer. Hier passeer je boomgaarden, fraaie boerderijen en weggetjes begroeid met knotwilden en meidoorns. Fijn landschap voor een toertochtje!

De variatie van de NieuweHollandseWaterlinie

De variatie van de NieuweHollandseWaterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie: vroeger een verdedigingslinie met één functie, maar tegenwoordig een verzameling forten met de meest uiteenlopende functies. Ontdek die veelzijdigheid met deze route van Westbroek via de Loosdrechtse Plassen en Hilversum naar Utrecht.Afstand: ongeveer 44 kilometerDeze autoroute start ter hoogte van de kerk in Westbroek. Het adres komt ongeveer overeen met Kerkdijk 7, 3615 BA Westbroek.

Fenomenale hoofdrol voor de Vecht

Fenomenale hoofdrol voor de Vecht

Wat een uitzichten onderweg! De Ankeveense Plassen en de groene weilanden strelen het oog. Vervolgens de Wijde Blick, de Vuntus, de Loenderveense Plas en ook de Loosdrecht-se Plassen: Karel en Rocío zijn omgeven door water. Fort Spion lonkt maar Fort Nieuwersluis is het doel. Binnen de metersdikke muren van dit fort is namelijk de Theetuin te vinden, op zondagen geopend tussen 10 en 17 uur. De lommerrijke weg heeft zijn charme te danken aan de monumentale huizen en buitenplaatsen. Karel en Rocío steken een kaarsje op in de lichtjeskamer van Fort Nigtevecht. En bij een kop thee op het terrasje van deze rustgevende plek, blikken ze terug op een heerlijke dag.