Lunch bij de Brasserie

Lunch bij de Brasserie

Fort Altena is een hele bijzondere plek, namelijk een cultureel historisch erfgoed. In deze prachtige omgeving ervaar je gastvrijheid en proef je de beste lokale producten.
Even lekker onthaasten? Kom dan genieten van al het lekkers dat de brasserie te bieden heeft. Van een kop koffie met vers appelgebak tot één van hun gerenommeerde lunches, of een borrel met bittergarnituur, bij deze brasserie ben je aan het juiste adres!
Ze zijn elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 10.30 tot 17.00 uur.
Fort Altena ligt pal aan de A27 en is daarom zowel vanuit de Randstad als vanuit het Zuiden uitstekend te bereiken. Dat geldt voor de auto, maar zeker ook voor het openbaar vervoer, want snelbus 400 en 401 stoppen vrijwel voor de deur.
LocatieFort AltenaTol 8a4251 PX Werkendam

Museum Fort Pannerden

Museum Fort Pannerden

Spannend, verrassend en schitterend gerestaureerd. Dat is Fort Pannerden. Het fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft de status van Unesco Werelderfgoed. Het fort ligt verborgen onder de aarde en is vijf verdiepingen hoog.Hieronder staan alle activiteiten die je kan doen na entree: EXPEDITIE PANNERDENOntdek het geheim van soldaat Willem DerksenGeschikt voor: 6 tot 12 jaar, met volwassenenLUISTERFORTVerrassende verhalen van de bewoners van het fortGeschikt voor: Verhalenliefhebbers van alle leeftijdenFORTVERHALENEen belevingstocht die historisch inzicht verschaftIedereen met historische belangstellingSOLDATENMUSEUMMaak kennis met de soldaten van het fortGeschikt voor: Alle leeftijdenKANON IN ACTIEHoe schiet je met het grootste kanon van het fort?Geschikt voor: Alle leeftijdenBELEVINGSROUTENatuurtocht rondom het fortGeschikt voor: Natuurliefhebbers van alle leeftijdenFILM IN HET FORTBekijk de film over de roerige geschiedenisGeschikt voor: Alle leeftijdenBEZOEKERSCENTRUMBoeiende informatie samengebracht op één plekGeschikt voor: alle geïnteresseerdenUITZICHTPUNTGeniet van het unieke uitzichtMet één ticket kun je kiezen uit deelname aan alle activiteiten of een combinatie daarvan.Voor de escape room Elements en de Struintocht betaal je een toeslag.Maak je eigen programmacombinatie bij de ticketbalie.Prijzen
Uitkijkpunt + consumptie € 6,00
Tot en met 3 jaar: gratis
4 t/m 11 jaar: € 9,5012 jaar en ouder: € 14,50Toeslag Elements: € 8,50 p.p. op de toegangsprijsDe Museumkaart is geldig (alleen de Museumkaart van de Museumvereniging!).

BB-Beleving Fort Nieuwersluis

BB-Beleving Fort Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis werd gebouwd van 1849 tot 1851. Iets later werd er op het terrein ook een torenfort gebouwd. Deze diende voor de verdediging van de sluizen in de Nieuwe Wetering en de Vecht. Daarnaast kon het de wegen langs de rivier, het spoor Utrecht-Amsterdam en het later aangelegde kanaal onder schot nemen.
Wist je dat de bomvrije kazerne van Fort Nieuwersluis tijdens de Koude Oorlog ook is gebruikt als commandopost van de Bescherming Bevolking (BB)? Deze Nederlandse organisatie voor civiele bescherming werd gerund door vrijwilligers en zou in geval van (atoom)rampen het volk waarschuwen en hulp verlenen. Door middel van de ‘BB-Beleving’ kun je zelf ervaren hoe het moet zijn geweest om in deze commandopost te werken. Tijdens de rondleiding krijg je bovendien een exclusief kijkje op de plek waar de BB-leden sliepen, aten en werkten. Ontdek dit bijzondere stukje hedendaagse geschiedenis.
 
Het museum is elke woensdag t/m vrijdag en op zondag toegankelijk van 10.00 tot 16.00 uur.

Expeditie, ontdek het geheim van Willem?

Expeditie, ontdek het geheim van Willem?

Op een rommelzolder in Doornenburg is een uniform uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. In een van de zakken zat een bijna vergane kaart, maar ook een zakboekje van soldaat Willem Derksen. Willem was in Fort Pannerden gelegerd en heeft tijdens zijn verblijf iets verstopt.
 
Een geheim? Een schat? Voor het geval hem iets zou overkomen heeft Willem in zijn zakboekje aanwijzingen verborgen. Welke speurneus trotseert de elementen en ontdekt het geheim van Willem?
 
VOOR WIE
Gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar (kleine kinderen kunnen wel mee)
AANTAL DEELNEMERS
Minimaal 2
DUUR
Ca. 45 minuten
TIP
Draag warme kleding
EXTRA
Ook beschikbaar als kinderfeestje
 
Richtlijnen voor een bezoek aan Fort Pannerden 
• Bezoek kan alleen d.m.v. een reservering met een vast tijdslot
• Kom alleen of met personen uit je gezamenlijke huishouden
• Blijf thuis wanneer je last hebt van verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest, verhoging of koorts
• We ontsmetten allemaal onze handen
• Binnen houd je afstand en volg je de aanwijzingen op
• Betaal contactloos of met pin
 

Speciale openstelling Fort bij Uithoorn

Speciale openstelling Fort bij Uithoorn

Een authentiek fort, alsof er zo een soldaat om de hoek kan komen…

Fort bij Uithoorn wordt in de volksmond vaak Fort Amstelhoek genoemd. Kenmerkend aan dit fort zijn de twee gebouwen met hefkoepelgeschut die via een overdekte en deels ondergrondse gang met het fort zijn verbonden. Veel orginele elementen van het fort zijn door de jaren bewaard gebleven zoals de houten afscheidingen in de fortruimten en de telegraafkamer en de houten loods.
Speciaal voor het Weekend van het Verdedigingserfgoed is het fort in Amstelhoek op zondag 21 april van 10:00 tot 16:00 open voor publiek. 
Vanaf 10.30 uur is er de mogelijkheid om een rondleiding van ongeveer een uur te volgen. Ervaren gidsen leiden de bezoekers rond en informeren hen over de historie van het fort en de rol ervan tijdens de Koude Oorlog. Voor wie liever een rondje buiten wil lopen, zijn er het Hazenpad en het Bramenpad beschikbaar. Om 13.00 uur is er een speciale kinderrondleiding voor kinderen van 6-12 jaar oud. Ouders, grootouders en andere fortbezoekers kunnen meelopen, afhankelijk van de grootte van de groep. 
Deze eerste openstelling van Fort bij Uithoorn in het nieuwe seizoen is mogelijk gemaakt door de inzet van onze vaste groep fortvrijwilligers. Als je het leuk lijkt om hierbij aan te sluiten en ook op het fort aan de slag te gaan, horen we dat graag! Je kunt je gegevens achterlaten bij de koffiebar in de loods. We zullen dan snel contact met je opnemen om te bespreken wat het beste bij jou past. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@fortbijuithoorn.nl.
In de loods is er koffie, thee en limonade verkrijgbaar, evenals wat lekkers (alleen contant geld!). Hier kun je ook meer te weten komen over de geplande werkzaamheden en de toekomst van het fort en Stadsfort Zwier.
In 2024 zijn er op het fort geen andere publiek toegankelijke activiteiten gepland. Als je de loods in zijn oude vorm nog een laatste keer wilt bekijken, is dit je kans! Vanaf juli zal eindelijk de langverwachte restauratie van de genieloods en het onderhoud aan het fortdak beginnen
Toegang tot het fort is gratis op 21 april, maar bedenk: voor niets gaat alleen de zon op! Een vrijwillige bijdrage voor de gidsen en andere vrijwilligers wordt zeer gewaardeerd. 
Indien mogelijk, kom te voet of met de fiets. Het fort is echter ook goed bereikbaar met de auto, en er is voldoende parkeergelegenheid op de aangewezen plekken op het parkeerterrein van het fort.
LocatieFort bij UithoornMijdrechtse Zuwe 311427 AV Amstelhoek