Rondleidingen

Rondleidingen

Bezoek de unieke hospitaalbunker, kijk hoe de soldaten leefden in de manschappenbunkers, hoe enorm de opslagcapaciteit was van de munitiebunkers en herbeleef de hevige gevechten om de bunkers. Tijdens de rondleiding komt de geschiedenis van de Slag om de Schelde tot leven. U hoort de menselijke kant van het verhaal, door anekdotes van beide strijdende partijen. Het legt het drama van de oorlog bloot en geeft een levendig beeld van de heftige strijd die hier is gevoerd om Nederland en delen van Europa te bevrijden.Ooit bestond deze batterij uit 22 bunkers, daarvan zijn er heden ten dage nog 10 over. Tijdens de rondleiding bezoekt u 6 van deze bunkers, waaronder de M159 – daarvan is er maar één over in Nederland!Individueel boekenWilt u, alleen of samen met een paar anderen, een rondleiding boeken? Dat kan! Wij bieden geregeld rondleidingen aan die u kunt boeken, klik hier om de beschikbare rondleidingen. De rondleiding is ook zeer geschikt voor kinderen.Kosten: € 8,50 per persoon, kinderen 4 t/m 12 jaar € 4,00Duur rondleiding: circa 1,5 uurTip: trek stevige schoenen aan!Let op: de rondleiding is helaas niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.GroepsrondleidingMet een groep bunkercomplex Dishoek bezoeken? Dat kan! In overleg plannen we met u een datum en tijdstip in. Op het contactformulier kunt u aangeven hoe groot de groep is en wat uw wensen zijn.Duur rondleiding: circa 1,5 uurTip: trek stevige schoenen aan!
Let op: de rondleiding is helaas niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.
 
Schoolexcursie of bedrijfsuitjeMet uw klas of collega’s bunkercomplex Dishoek bezoeken? Gegarandeerd een boeiend uitje! In overleg leggen we met u een datum en tijdstip vast. Op het contactformulier kunt u aangeven hoe groot de groep is en wat uw wensen zijn.Duur rondleiding: circa 1,5 uurTip: trek stevige schoenen aan!Let op: de rondleiding is helaas niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Gladio Games

Gladio Games

Fort Altena is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en daarmee Unesco Werelderfgoed! Wat niet zoveel mensen weten, is dat Fort Altena na de Tweede Wereldoorlog tot 1992 de locatie was van een onderdeel van de Binnenlandse Veiligheidsdienst om, in het geval van een bezetting, inlichtingen door te geven aan de gevluchte regering. Deze organisatie werd in de volksmond ‘Gladio’ genoemd.GladioWe zoeken u!Vandaag wordt uw hulp gevraagd. Vanwege acute bedreigingen wordt Gladio weer in opperste staat van paraatheid gebracht. Onze minister president heeft alle Gladio-medewerkers opgeroepen om zich te melden op hun oude werkplek… Fort Altena. Fijn dat jullie er zijn! …….

Boogschieten

Boogschieten

Boogschieten is een leuke en sportieve activiteit voor jong en oud. Voor het boogschieten gebruiken wij onze eigen locatie op Basion Promers, de lage flank en oude kruitkelder uit 1673. Als groep worden jullie ontvangen in Bunker Q, dit is oude kanonbergplaats en schuilplaats een op een prachtig bastion.
Wij hebben speciale bogen voor alle doelgroepen en gebruiken veiligheidspijlen, deze zijn voorzien van een soft topping. Hierdoor kunnen wij het boogschieten op iedere locatie aanbieden en zijn speciale aanpassingen niet nodig.
Onze spelvormen
Forten spel: Speel als twee teams tegen elkaar en kijk vanuit de ogen van de Spanjaarden en Fransen naar onze waterlinie. Ontmantel de Hollandse Waterlinie en schiet de schuilplaatsen, kazematten en sluizen om. Welk team schiet als eerste het Fort waakzaam om en wint het Forten spel. 
Geschikt voor kids, familie, groep en bedrijfsuitjes. Een gezellig, leuk en spannend spel met een lage intensiteit. Leeftijd 7 tot 77 jaar. 
Target game:  Wie is de beste schutter? welk team haalt de meeste punten! Schiet op diverse doelen en doelschijven.
Geschikt voor kids, familie, groep en bedrijfsuitjes. Een gezellig en leuke spelvorm met een lage intensiteit. Leeftijd 7 tot 77 jaar. 
Archery Tag: Dit is een spannende combinatie tussen paintball, trefbal en boogschieten. Hierbij spelen twee teams tegen elkaar en probeer je elkaar en de targets te raken. Bij Archery tag zijn het gebruik van de aangeboden veiligheidsmaskers verplicht. 
Geschikt voor kids, familie, groep en bedrijfsuitjes. Een leuk en spannend spel met een hoge intensiteit. Leeftijd 10 tot 77 jaar. 
Al deze spelvormen bieden wij aan op onze eigen lokatie op bastion Promers in het mooie middeleeuwse stadje Naarden. Maar kunnen wij ook aanbieden op uw eigen locatie.
Neem contact met Vesting Adventure op voor meer informatie.

 

Informatieve kijkers

Informatieve kijkers

De robuuste met staal beklede Kijkers met een hoogte van zo’n anderhalve meter, nodigen jong en oud uit om er een kijkje door te nemen. Naast een prachtig uitzicht kan je ook dia’s bekijken die iets vertellen over heden en verleden.Pannerdense KopNet voorbij Millingen aan de Rijn bij de Pannerdense Kop, splitst ‘de Rijn’ zich in de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Dit kanaal werd in 1707 aangelegd als onderdeel van de verdedigingslinie én om de watertoevoer naar de IJssel en de Nederrijn veilig te stellen. Ongeveer tweederde van de waterafvoer gaat via de Waal en ongeveer eenderde via het Pannerdensch Kanaal, dit is vandaag de dag nog steeds zo. Strategisch gelegen op de splitsing van de Waal en het Pannerdensch Kanaal ligt Fort Pannerden, het meest oostelijk gelegen fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het indrukwekkende fort ligt verborgen onder een dak van aarde en telt maar liefst vijf verdiepingen. Het werd aangelegd om deze belangrijke strategische plek te beschermen zodat het water van de Rijn onbelemmerd naar de Linie kon stromen. Daarom wordt het fort ook wel de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie genoemd. Het fort is gerestaureerd en tegenwoordig ingericht als een veelzijdige publieksattractie. Om de beleving van dit markante punt te vergroten is in 2020 een prijsvraag uitgeschreven en zijn vele ideeën aangebracht, waaronder deze Kijkers.Kijkers aan beide oeversDe 2 Kijkers aan de ‘Zevenaarse kant’ vind je bij de Veerdam en iets verder de uiterwaarden in tegenover Fort Pannerden. Ze vertellen over de rol van het water in de geschiedenis van de regio ten tijde van de Romeinen en de Tachtigjarige Oorlog en leggen uit welke maatregelen er worden getroffen om het water nu en in de toekomst te beheersen.De 2 Kijkers aan de Lingewaardse kant staan in de buurt van Fort Pannerden. Ze vertellen op een leuke en toegankelijke manier over de geschiedenis van Fort Pannerden en de uitgestrekte natuur in de Klompenwaard.De Kijkers nodigen uit om een pauze in te lassen tijdens je fiets- of struintocht door een ‘kijkje te nemen’ en zo iets meer te weten te komen over deze bijzondere plek.

Torenklimmen Gorinchem

Torenklimmen Gorinchem

Ga torenklimmen onder begeleiding van een gids. Dat kan van 1 april tot en met 31 oktober, ook ’s avonds!
Op aanvraag: geef je gewenste dag en tijd door, dan zoeken wij een beschikbare gids. 
Wekelijks: vanaf april zijn er standaard op zaterdag twee torenrondleidingen, om 13.00 en om 15.00 uur.
Na het beklimmen van de 256 treden ben je boven en wacht je een prachtig uitzicht over Gorinchem en omstreken. Op heldere dagen kun je zelfs de Dom in Utrecht zien en vaak de skyline van Rotterdam! Tijdens de rondleiding zie je ook het carrillon.
Een rondleiding duurt anderhalf uur en is vanaf 8 jaar.
Graag vooraf reserveren bij de VVV Gorinchem.