Utrechts Landschap heeft twee Duitse munitiebunkers uit de Tweede Wereldoorlog overgenomen om deze voor de toekomst te behouden. In de eerste week van september worden de bunkers verplaatst van het terrein van de voormalige Jeugdinrichting Almata in Den Dolder naar Park Vliegbasis Soesterberg, waar ze te bezichtigen zullen zijn voor bezoekers.
Waardevol erfgoed
Dit type bunker was geschikt voor de opslag van munitie tot een kaliber van drie centimeter en is waarschijnlijk gebouwd door de Organisation Todt. Utrechts Landschap is blij met deze toevoeging aan het militaire erfgoed van Park Vliegbasis Soesterberg. De bunkers hebben een grote cultuurhistorische waarde. Ze zijn gemaakt van geprefabriceerde betonnen platen op een gemetselde fundering en vormen zowel vanuit militair-historisch oogpunt als qua bouwtechniek een belangrijk voorbeeld van een scherfvrije munitieopslag in prefab elementen voor de Luftwaffe.
Na de Tweede Wereldoorlog zijn vrijwel alle prefab bouwwerken van de Duitse vliegbases verloren gegaan. Alleen in Valkenburg bevinden zich vermoedelijk nog een identieke en enkele vergelijkbare bunkers, die echter in slechte bouwkundige staat verkeren, in tegenstelling tot de exemplaren in Den Dolder.
Munitiebunkers overdragen
De bunkers bevinden zich momenteel op het terrein van de voormalige buitenplaats Den Engh, dat tijdens de oorlog werd toegevoegd aan Vliegbasis Soesterberg, maar na de oorlog werd afgesplitst. In 1959 werd op deze locatie de Rijksinrichting voor Jongeren Den Engh opgericht, later opgevolgd door Jeugdinrichting Almata. Nu het Rijksvastgoedbedrijf het terrein gaat overdragen aan de Politie voor de bouw van een nieuwe Politieacademie, is er geen plaats meer voor de bunkers.
Na overleg met het Nationaal Militair Museum en Utrechts Landschap is besloten de bunkers een nieuwe plek te geven op Park Vliegbasis Soesterberg. Hoewel de oorspronkelijke context van de bouwwerken daarmee verloren gaat, wordt dit gecompenseerd door het behoud van hun cultuurhistorische en militairhistorische waarde, en de zeldzaamheid van de bunkers.
Bron: Duitse bunkers uit WO II naar Park Vliegbasis Soesterberg – De Erfgoedstem