NTC Bunker

Het Nationaal Territoriaal Commando (NTC) kwam naar Gouda nadat er tussen 1966 en 1968 een grote bunker werd gebouwd. Het Commando kende verschillende verschijningsvormen, maar werd uiteindelijk het NTC, dat tot 2010 in Gouda gevestigd bleef.

Aanvankelijk bestond de locatie uit een bunker van 57 x 36 meter, met daarbovenop drie etages met NTC-kantoren. In de jaren ’80 werd het complex uitgebreid tot een kazerne met extra kantoor- en dienstgebouwen, terwijl de oorspronkelijke bunker bestemd bleef voor gebruik in crisis- en oorlogssituaties.

De bunker is opgebouwd uit twee identieke, gespiegeld en gedraaid ten opzichte van elkaar gebouwde delen, die elk zelfstandig kunnen functioneren indien nodig. Binnen de bunker was plaats voor 370 militairen. De locatie diende tevens als “uitwijklocatie” voor het Commando van de Landmacht, dat was gevestigd bij de schuilbunker in Clingendael (Den Haag/Wassenaar), en vice versa.

De bunker omvat in totaal 144 ruimtes, waaronder werkkamers, technische en algemene ruimtes. Eind jaren ’80 vond een grote verbouwing plaats, waarbij een apart Verbindingscentrum werd ingericht dat 24/7 bemand was. Dit deel werd voorzien van speciale EMP-bescherming, waaronder een kooi van Faraday. Het gehele complex, inclusief kantoren en bunker, werd al vroeg uitgerust met glasvezelverbindingen tot op de werkplek. Voor eten en slapen waren er passende voorzieningen aanwezig, zodat dit volledig in de bunker kon plaatsvinden.

Het NTC was verantwoordelijk voor de bewaking en beveiliging van Nederland in situaties waarin onze troepen in Duitsland of elders in Europa waren ingezet voor oorlogshandelingen. Onder het NTC viel ook de Nationale Reserve (NATRES). Daarnaast coördineerde het NTC grote oefeningen, zoals “Donderslag” en NAVO-oefeningen zoals “Wintex”.

Een belangrijke taak in NAVO-verband, die vandaag de dag nog steeds relevant is, was Host Nation Support: het faciliteren van logistieke landings-, transport- en opslagfaciliteiten voor NAVO-troepen die overzee aankomen voor inzet in Europa. De bunker speelde bijvoorbeeld een actieve rol in de opbouw van Amerikaanse troepen en materieel tijdens Operatie Desert Storm in 1991.

De bunker blijft behouden en krijgt een herbestemming en museale functie. De werkzaamheden op het complex starten in de tweede helft van 2025 en hebben invloed op openstellingen en evenementen. Tot die tijd openen wij iedere maand onze deuren voor bezoekers.

Zie voor de actuele situatie en meer informatie onze website: www.ntc-bunker.nl.

Groen van Prinsterersingel 44 2805 TE Gouda

Telexkamer

Buizenpost

Stafplanning kamer

Activiteiten

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes